Gospodarske vestl. Trle ce|fljenke, ameriške korenjake in ključe bo oddajala direkcija drž. vinarske in sadjarske šole v Mariboru za prihodnjo spomladno sajenje: 1. cepljene trte komad po D 1.50 (laški rizling, šipon ali moslavec, rizling, silvanec, beli burgundec, žlahtnina hi nekaj vrst za namizno grozdje;) 2. Ameriške korenjake koj mad po 25 par (solonis X riparija 1616, riparija portalis, riparija X berlandieri Tekki, rupeslris št. 9) in 3. ameriške ključe komad po 10 par (istih sort kot korenjake). Te cene se razumejo brez pakovanja franko skla-* dišče. Naročila morajo biti uradno potrjena od dotift-* nega županstva, da rabi naročnik sadike za lastni nasad. Prednost imajo siromašnejši vinarji iz mariborske okolice, potem iz mariborske oblasti sploh in >pa tisti, ki so člani Zveze vinogradarjev ali sadjarskega in vrlnarskega društva. Naročila sprejema imenovana direk-* cija najdalje do 20. janiiarja 1925. Prosta žgan jokuha ostane še naprej v veljavL Brez«stn.i ljudje raznašajo vesti, češ, da bo prosta žganje•Kulia po novem letu ukinjena. Obrnili smo se do poslanca gospoda 2ebota, ki je sodevolal v finančnem r;dboru, ko se je sklepalo o prosti žganjekuhi. Ta nam pouoča, da ostane prosta žganjekuha še naprej v veljavi, ker se sploh nikjer ni sklepalo, da se bo prosto kuhanje žganja nameravalo ukiniti. Naj ljudje ne nasedejo vsaki čenči. Rožični Iržni dan v Mariboru, 20. decenibra. Ta dan je bil prav dobro preskrbljen s svinjskiin mesom, s perutnino in z božičnimi drevcsci. Slaninarjev je bilo 70 na trgu in so prodajali svinjski meso po 30—40 D, sla•ino po 35 in drob po 20 danarjev, domači mesarji pa gov-edino po 21 do 25, teletino 25 do 30 Ln svinjino po 30 do 35 D kg, inast 38 do 40 D, jelnie in krvave klobase po 5 do 6D komad. Perulnina: Gene kokošein in piščancem so bile 20 ¦do 70, racam in gosem 60 do 100, puranom 100 do 250, šapanim puranom pa 250 do 300 D komad. Domačim aajčkom 15 do 60 dinarjev komad. Krompir, zelenjava, sadje in druga živila. Krompir se je prodajal po 10.50 do 11 D mernik (7 in pol kg). aeljnate glave 1.50 do 5 dinarjev komad, čebula 3 do 6 dinarjev venec, kislo zelje 4, kisla rcpa 2 D kg, salata 1.25 do 1.75 D komad, oz. kupček, karfiol 3 do 25 D fcomad, paradižnLki 2 do 3 dinarje kilogram; jabolka 2 do 6, hruške 6 do 12, dateljni 30 do 80, mandeljni 50 do 60, orehi 6 do 12, luščeni 45 D kg; mleko 3.50 do 4, ametana 16, maslo 46, kuhano 54 dinarjev kg; bučno olje 30 do 33 D liter. Lončene in lesene robe, posebno jerbasov in košar je bilo precej na trgu. Cena jim je 'bila 0.50 do 200 D, j&l komad. Izredno ninogo je bilo božičnih dreves, ki so se prodajala po 25 do 100 dinarjev komad. Seno in slama na mariborskem trgu. V soboto, dne 30. t. m. so kmelje pripeljali 12 vozov sena, 2 vagona stelje in 4 vozove slanie na trg. Topoto se je tudi slama podražila. Cene so bilc senu 87.50 do 100, slami 62.50 do 70 in stelji 50 dinarjev za 100 kg. Mariborski svinjski sejin, 19. decemibra. Dne 19. %. m. se je pripeljalo samo 75 svinj in 1 koza na sejm v Maribor, od katerili je bilo prodano vkljub bližajočini ¦se božičnim praznikom, samo 47 komadov. Gene za vsa ld komad so bile sledeče (v oklepajih se nahahajo cerie pretečenega tedna): za 7 do 9 tednov stare prašiče 150 do 225 dinarejv (150 do 187.50), 3 do 4 mesece stare 300 ¦do 400 dinarjev, (225 do 350), 5 do 7 mesecev stare 600 ¦do 700 (550 do 650), 8 do 10 mesecev stare 750 do 875 (750 do 875), 1 lcto stare 1200 do 1500 (1150 do 1250) dinarjev 1 kg žive teže 15 do 17.50 (15 do 16.50), 1 kg mrtve teže 18.75 do 22.50 (18.75 do 22.50) dinarjev. Vredn|DBt dmaorja. Anneriški dolar stane 65 do 66| din., francoski framk 3.60 din., italijaska lira 2.85 din.^ -čehoslovaška kroiia 2 din. in 1OO avstrijskih kron 10 para.i "ˇ Ourihu znaša vredmost dinarja 7.75 centimov.