Zdravljenje bolnikov z od glukokortikoidov odvisno astmo z majhnimi odmerki ciklosporina - Šuškovič, Stanislav (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Bolnike z od glukokortikoidov odvisno astmo moramo trajno zdraviti z oralnimi glukokortikoidi. Ciklosporin je učinkovito protivnetno zdravilo. Z dodatkom ciklosporina oralnim glukokortikoidom je možno izboljšati astmo. V randomiziranih kliničnih preizkusih so zdravili bolnike z od glukokortikoidov odvisno astmo vsaj 12-36 tednov s 5 mg ciklosporina/kg telesne mase. Namen naše raziskave je bil razkriti klinične učinke ciklosporina, danega kratek časv majhnem dnevnem odmerku. Metode. Izvedli smo dvojno slepi, randomizirani in s placebom kontrolirani preizkus ciklosporina pri 13 bolnikih z od glukokortikoidov odvisno astmo. Bolniki so prvih 28 dni preizkusa merili jutranji in večerni največji ekspiratorni pretok (PEF) ter izpolnjevali vprašalnik o simptomih astme. Prejemali so svoja ustaljena zdravila. Vsi so prejemali oralni metilprednizolon. 29. dan raziskave smo bolnike randomiziraliv skupinol (6 bolnikov), ki smo jih nadaljnjih 28 dni zdravili z 1,7 mg (SD 0, 5 mg) ciklosporina/kg telesne mase dnevno. Skupino 2 (7 bolnikov) smo zdravili s placebom ciklosporina. Bolnikom iz skupine 1 smo 8. dan zdravljenja izmerili serumsko koncentracijo ciklosporina. Rezultati. V skupini 1 smo ugotovili statistično pomembno povečanje jutranjih PEE (od 200 L/min na 247 L/min ali za 23%) ter statistično pomembno zmanjšanje nočne astme(.s 2,2 epizode/noč na 2,5 epizode/noč ali za 32%). V skupini 2 nismo ugotovili pomembnih sprememb pri niti enem od spremjanih parametrov. Poraba metilprednizolona je ostala v obeh skupinah nespremenjena. Povprečna serumska koncentracija ciklosporina je bila 35,7 Ng/L seruma. Pri bolnikih, ki so prejemali ciklosporin, nismo ugotovili pomembnih biokemičnih motenj ali subjektivnih težav. Krvni tlak so imeli normalen. (Abstract truncated at 2000characters).
Keywords: Asthma; Astma; Ciklosporin; Cyclosporine; Dispneja; Drug Therapy; Dyspnea; Glucocorticoids, Synthetic; Glukokortikoidi umetni; Največji, ekspiratorni pretok; Naključno kontrolirane, klinične preiskave; Peak Expiratory Flow Rate; Randomized Controlled Trials; therapy; Treatment Outcome; zdravljenje; Zdravljenje, izid