Delavnica Srečanje s celjskimi rokodelci in snemanje dveh tematskih filmov v arhivu Celje - Žižek, Aleksander (Moderna arhivistika, 2018)
Avtorja opisujeta dolgoletno tradicijo priprave pedagoških delavnic z naslovom Srečanje s celjskimi rokodelci, ki jih v Zgodovinskem arhivu Celje pripravljajo za učence zadnje triade osnovne šole. Delo na delavnici ponavadi poteka v treh sklopih: teoretični uvod (v njem učenci spoznajo zgodovino obrti in arhivske dokumente, ki so nastajali v povezavi z obrtjo in obrtniki), temu sledita praktična dela - pisanje listine po originalni predlogi iz 18. st. in overitev listine (praktična uporaba usvojenega znanja izdelave pečata) v knjigoveški delavnici, nekajkrat pa smo z učenci pripravili tudi dramatizacijo cehovskega sestanka. Leta 2017 smo o delavnici posneli dva filma, ki sta na voljo na YouTubu.
Keywords: ceh; craft; delavnica; elementary school; guild; obrt; osnovna šola; pouk zgodovine; teaching history; workshop