Razvoj plinskega odvodnika - Pregelj, Andrej (Vakuumist, 2002)
Ob vsakem prenapetnostnem udaru v omrežje lahko napetnostni val povzroča poškodbe na bližnjih šibkotokovnih aparaturah. Za zaščito se uporabljajo prenapetnostni odvodniki, med katerimi zavzemajo posebno mesto plinski odvodniki. To so hermetično zaprte celice, v katerih se plin med izolirnao elektrodo in ohišjem ob udaru ionizira. Plin ali plinska mešanica postane v trenutku prevodna in omogoči prevajanje električnega toka. Plinski odvodnik, kakršnega razvijamo, je s še drugimi elekričnimi elementi vezan v sklop, ki deluje zaščitno tako, da omogoči takojšen odvod energije - npr. udara strele - v zemljo. Sestavljen je iz osmih ali devetih delov, ki so med seboj spojeni z zahtevnimi tehnološkimi postopki. Pri izdelavi je treba doseči zahtevane karakteristike na naslednjih področjih: tesnost celice, vžigna napetost, energijska vzdržljivost, električna upornost izolacije, ponovljivost itd. Prispevek predstavi sedanje stanje razvoja, problematiko preskušanja v posameznih izdelavnih fazah in merjenja lastnosti odvodnika.
Keywords: prenapetostna zaščita; plinski odvodniki; prenapetnostni odvodnik