Skladnost postopkov za odvzem nadzornih kužnin za ugotavljanje kolonizacije bolnikov s proti meticilinu odpornim Staphylococcus aureus z uveljavljenimi smernicami dela - Zaremba, Ostap (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Izhodišča: Z odvzemom nadzornih kužnin ugotavljamo kolonizacijo hospitaliziranih bolnikov s proti meticilinu odpornimi bakterijami Staphylococcus aureus (MRSA). Pri bolnikih, ki so kolonizirani z MRSA, je potrebno preprečiti prenos teh bakterij na druge bolnike in zdravstvene delavce, zato izvajamo ukrepe kontaktne izolacije. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali je jemanje nadzornih kužnin za ugotavljanje okužbe z MRSA pri bolnikih, ki so bili sprejeti na rehabilitacijsko obravnavo v URI - Soča, ustrezno glede na sprejete smernice. Metode: Podatke iz medicinske dokumentacije bolnikov, starih nad 18 let, ki so bili sprejeti na rehabilitacijsko obravnavo avgusta leta 2013, smo retrospektivno primerjali z indikacijami, opredeljenimi v sprejetih smernicah za jemanje nadzornih kužnin za ugotavljanje okužbe z MRSA v Programu za preprečevanje bolnišničnih okužb URI - Soča. Ugotoviti smo želeli, pri katerih bolnikih so bile nadzorne kužnine za MRSA odvzete skladno z indikacijami, pri katerih bolnikih kljub indikaciji kužnine niso bile odvzete in pri katerih bolnikih so bile odvzete brez indikacije. Rezultati: V preiskovanem obdobju je bilo na rehabilitacijsko obravnavo v URI % Soča sprejetih 89 odraslih bolnikov, od tega 51 (57 %) moških in 38 (43 %) žensk, s povprečno starostjo bolnikov 56,1 let. Glede na sprejete indikacije za odvzem nadzornih kužnin za ugotavljanje kolonizacije z MRSA je bil ob sprejemu potreben odvzem pri 29 bolnikih, dejansko pa so bile kužnine odvzete le pri osmih bolnikih. Pri sedmih bolnikih so bile nadzorne kužnine odvzete brez indikacij. Zaključek: Glede na sprejete smernice je število odvzemov nadzornih kužnin na MRSA v URI - Soča nezadostno, občasno pa tudi nepotrebno.
Keywords: colonization; kolonizacija; Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; MRSA; nadzorne kužnine; rehabilitacija; Rehabilitation; screening; vocational rehabilitation