Gospodarske sfvari. Umni sadjorejec. ITačini, po kterih se drcvesa cepijo. 1. Z aakladotn ali prilepljeajem. Ako sta cepič ia divjak jedaake debelosti , se odieže divjak, kder je lepo gladek blizo ped aad zemljo , ia sicer od spodaj gori ea palcc dolgo; po tera žlahai cep ravao tako, da laiata oba gladke, visoke ia široke raae. Eo se vkup deneta, aiora pri obeb biti les aa lesu ia koža aa koži, da se aič raae ae vidi. Ce je cepiča raaa maajaa, to je, če cepie ai tako debel kakor je divjako deblo, tadi velja, aaj se le aa eai straai koža aa kožo prileže. Potem se cepič pazljivo, da se ae preaaakae, divjaku s povoščeaim trakom poveže ia dobro zategae , da se cep z deblom dobro zveže ia sprirne; sedaj se raaa zgoraj aa cepiča, ki se je prikrajšal, da iaia saaio dva ali tri popke ia raaa aa divjaku a cepivaira voskoai zamažete. Tudi s povoščeaim popirjem je koristao povezati, tak trak sam od sebe poči, ko cepič čvrsto raste, a platneaega pa je treba odviti, da se ae zaje. Iaače je tudi povoščeao lipovo ličje dobro. Nepovoščea povoj ae velja, ker raae tuokrote ae obvarje, se ačasoma potegae ia cep odstopi. Traki aaj so kakošai koli, se tako povoščijo : Drevai vosek ae v kaki posodi razpusti, trak potegae po vosku , ki se z dvema prstoma aa koaca drži , z dvema prstoma pa druge roke se voaek spet odrgae, da trak aialo aiastea ostane. Takib trakov se lahko aiaogo aapravi aaeakrat, da so pri rokab. Z aakladom cepiti je aajboljše med vsem cepljeajem, posebao če 8ta deblo ia cep eaake debeloati, ker. za pol leta raae že pozaati ai , tako hitro zaceli; pa tudi aajraje ae prime. Vsako pleme sadaega drevja ae da tako cepiti, če je le divjak tako debel, kakor je gosje pero, že velja. Gepi se labko od zadajega rneseca oktobra skozi celo zimo do sredi suaca. Še celo koreaine pri preaajaaju divjakov odrezaae ae dado tako pocepiti, poaaditi iu lepo ra8tejo. Tudi viaske trte v zemlji ali aad zemljo je dobro tako cepiti. 2. Cepljenje s popkorn. S popkoai se cepi , če se sarov popek iz žlahae mladike vzame ia v divjak tako vtisue, da se ž ajim zraate ia žlahao mladiko požeae v lepo drevo. Popek se izreže od žlabae mladike Iepo in gladko tako, da bo zgoraj ia zdolaj ia okoli njega kože, lesa pa zravea ko aaj maaj se držalo, če iaia list, se mu ga pol odreže. Po tem ae vrže v divjakovo kožo, nizoko pri tlek, kder je lepa, gladka koža, raaica, kakor jo popek potrebuje, po dolgem aa deblu ia poprek tako, ter se za toliko odluši, da se vsa platica s popkom pod kožo di vjaka spravi, ia zadajič n trakom apodaj ia zgoraj raaa trdao povije; cepivaega voska ta fli treba. Če popek raste, se divjak dober palec Bad rasteeiai popkom tako prekoma odreže, da raaa aa aasprotao straa popka pride, ia še le drugo leto, ko je iz popka taočaa mladika izrastla, se koaček divjaka blizo cepa vprek odreže, ia raaa zamaže. Pred kresom se to dela 8 starim nevelim, po kresu pa z aovirn popkoni; prvi bo še tisto leto, dragi pa prihodfljo spoailad gnal, če se je prijel. Kar se pa pred kre8om popkova, če je hada zirna, take ailadike rade pozehejo, ker so še preBežae. S popkom se cepi v roužao ali sočno drevje, tedaj od sv. Florijaaa do sv. Mibela. Za tako cepljeBJe so aajpripravaiši divjaki, ki so debelost gosjega peresa dosegli. S popkoBi cepiti so le-le dobrote: V divjak se mala raaa aaredi, ki biž zaraste; se zamore vsako pleaie sadaega drevja Ba tak Bačia žlabaiti ia zraste lepo drevo. Breskve, marelice ia aizoka drevesa se večidel s popkom cepijo; če se kteri popek ai prijel, se da poaoviti še tisto leto , ako je drevje še zadost aiuževao. S popkom eoa oseba aa daa več sto dreves pocepi. Najbolje a popkora cepiti je po jutrih ia večerib , posebao pa če je poprej topli dež bil ia sicer v ailadiko, ki je v tistem poletju zrastla; v vročiai ia vetrovju pa ae gre popkovati. Popki se aa severai straai divjaka vtisaejo, da jih pregorko solace ae posaši, ali pa se veja postavi, da popku seaco dela. Dokler popek ae izraste , se ae saiejo divjaka ae vejice ae vrh odrezati, da se sok v divjaku ae overa. Kdor hoče divjaka visoko cepiti, mora popek aa tisti straai vtisaoti, kder bo v aajlepši vrh izrastel, da bo drevo lepe podobe. Ako je divjak zakrivljea, se aaj popek taai ia tako vtakae, da bo po tern drevo gladko ia ravao zrastlo. Popopkovaaje je treba hitro opiaviti, posebaa. pri koščeaem sadju, ker se popki brž posašijo. Ktero drevje prej v sok pribaja, tisto se aiora prej cepiti, tako aajpoprej: črešaje, breskve, Biarelice, slive; po tem peškeai sad in sicer aajpred poletai, za tira jeseBski, zadajič pa ziniski. Jablaae ia bruške se zaaiorajo v aalado pa tadi v starejo gladko kožo popkovati, a koščeai sad pa saaio v mlado kožo cepiti. (Dalje.)- Pripravljauje ovcjega sira. Mleko, iz kterega je posBeta smeteaa \n ktero ne saie biti pregosto, se sogreje v kotla jb prav dobro zmeša sv siriščeBi. Sirišče se pripravlja tako , da se voda do vrelega sogreje, dobro osoli ia ko spet nirzla postaae, da se v bjo vrže širišaik (telečji želodec). Od te tekočioe se primeša za žlico inleka. Ko se je airišče zTnlekom dobro preaiešalo, mora mleka tako dolgo stati, dokler se ae osiri. Ako hočemo da dobi sir posebao dober okus, se raora vsak drugi daa posaeti smeteaa iz oaega aileka, ktero se je zvečer poprej aadojilo ia taki sogrelo. Po teai se spet ravBa, kakor je že rečeao. Če bi se veBdar bati bilo, da bi piej sogreto aileko v veliki vročifli lehko okisaolo, se mora aekoliko ravao poprej nadojeaega črstvega aileka hitro sogreti ia aied drugo mleko zmešati. Ko ae je sir že aapravil, se aiora dobro zgajesti ia vložiti v niale lakajaste posode, da odteče sirotka; v tej posodi, ktera tadi da oao podobo, ktero sicer dati hočemo, ostaae sir tako dolgo, dokler ai tako trd, da se lebko deae aa slaaio; mora se veadar vsak dan večkrat obraoti. Po teai se sir mora oaoliti ia se hraai aa lesah (pleteaicah) v črstvem zraku , kder se mora vaako jatro ia večer obračati tako dolgo, dokler ai popolaoma suh ia potem se še le vloži v soleao vodo, kder ae spet tako dolgo moči, dokler v njega ubodjeaa igla več ae stoji; zdaj se aaaiaže z oljem ia žgaaico se vloži v kamaeae posode, se dobro zaveže ia se postavi aa suho mesto. V jedaera iaeseca je sir iz ovčjega mleka aa ta aačia popolaoma ia dobro napravljeo ia se lebko proda v zlo oddaljeae kraje ia druge dežele.