France Marolt's endeavours to sound document folk music - Kunej, Drago (Muzikološki zbornik, 2020)
Članek predstavi dolgoletna prizadevanja Franceta Marolta za pridobitev snemalnih naprav, s katerimi je želel dokumentirati ljudsko glasbo na terenu in jih uporabljati pri raziskovalnem delu in različnih oblikah izobraževalnega in kulturnega delovanja. Pri tem se osredotoča na raziskavo okoliščin, v katerih so v sodelovanju z Radio Ljubljana nastali zvočni posnetki na gramofonskih ploščah, prvi zvočni zbirki Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU; te plošče imajo posebno dokumentarno vrednost in skupaj z arhivsko dokumentacijo razkrivajo Maroltov pogled na ljudsko glasbo.
Keywords: fonograf; Glasbenonarodopisni inštitut; gramofonske plošče; gramophone records; Institute of Ethnomusicology; Marolt, France; phonograph; Radio Ljubljana; Slovene ethnomusicology; slovenska etnomuzikologija; sound collection; zvočna zbirka