Pregledni znanstveni œlanki - Review scientific articles Emulgiranje v mikroporoznih membranskih sistemih Emulsification in microporous membrane systems Alenka Zvonar, Pegi Ahlin Grabnar, Julijana Kristl Povzetek: Emulgiranje v mikroporoznih membranskih sistemih je nova metoda, ki omogoœa nadzorovano izdelavo emulzij ter trdnih delcev mikro- in nanometrskih velikosti. Osnova procesa je potiskanje notranje faze skozi mikropore membrane v zunanjo fazo, pri œemer nastane emulzija z ozko porazdelitvijo velikosti kapljic. Uporabnost metode je øiroka, saj lahko emulgirane kapljice nadalje izpostavimo sekundarnim procesom, kot so polimerizacija, odparevanje, liofilizacija, strjevanje itd. in tako izdelamo razliœne trdne delce. Ker v zadnjem œasu posveœajo veliko pozornosti razvoju ustreznih dostavnih sistemov za proteinske uœinkovine, velja omeniti, da so blagi procesni pogoji emulgiranja v mikroporoznih membranskih sistemih zelo primerni tudi za vgrajevanje le-teh v napredne dostavne sisteme, kot so nanodelci, mikrodelci in multiple emulzije. Kljuœne besede: membransko emulgiranje, mikrokanalno emulgiranje, emulzije, tvorba kapljic Abstract: Emulsification using microporous membrane systems is a new method that enables controlled production of emulsions and solid micro- and nanoparticles. In a membrane emulsification process, one phase is dispersed into the other phase by being pressed through the pores of a membrane. As a result an emulsion with a narrow droplet size distribution is formed. The method enables the production of a variety of structured particulate materials by means of sequential secondary processes in the emulsified droplets, such as polymerization, evaporation, freeze-drying, solidification, etc. Recently, there has been an increasing interest in a development of appropriate protein drug delivery systems. Due to mild process conditions of emulsification using microporous membrane systems, the technique is perspective for formulation of advanced delivery systems with proteins such as nanoparticles, microparticles and double emulsions. Keywords: membrane emulsification, microchannel emulsification, emulsion, droplet formation 1 Uvod Po klasiœni definiciji so emulzije heterogeni disperzni sistemi ene tekoœine v drugi v obliki kapljic, veœjih od 1 µm. Tekoœini se med seboj ne meøata, kemiœno ne reagirata in tvorita sami malo obstojen sistem, z izborom ustreznega emulgatorja, stabilizatorja in tehnoloøkega postopka pa nastanejo stabilne emulzije [1] Farmacevtskim in kemijskim tehnologom so znani klasiœni postopki emulgiranja, ki vkljuœujejo uporabo raznovrstnih meøal, rotor-stator sistemov in homogenizatorjev pod visokim tlakom. Pogosta omejitev tovrstnega emulgiranja je nezadosten izkoristek energije, slab nadzor velikosti ter porazdelitve velikosti kapljic dispergirane faze in neprimernost postopka za sestavine, ki so obœutljive na striæno obremenitev [2]. Emulzije imajo pomembno vlogo tako na podroœju farmacije in kozmetologije kot tudi v prehrambeni in drugih industrijah, zato so skupaj s postopki njihove izdelave predmet øtevilnih znanstvenih in razvojnih raziskav. V œlanku je kot alternativna metoda za izdelavo emulzij predstavljeno emulgiranje v mikroporoznih sistemih, ki ima pred klasiœnimi postopki emulgiranja veœ prednosti; omogoœa nam nadzor nad velikostjo in porazdelitvijo velikosti kapljic, manjøo porabo energije ter manjøo striæno obremenitev komponent in uporabo niæjih koncentracij emulgatorja. Poleg tega je postopek ponovljiv in zanesljiv ter omogoœa tako serijsko kot tudi kontinuirano proizvodnjo, katere kapaciteto je mogoœe enostavno poveœati [3] Bralec lahko najde tovrstno vsebino v strokovni literaturi pod izrazom membransko emulgiranje ali emulgiranje v mikroporoznih sistemih (angl. membrane emulsification, cross-flow membrane emulsification, emulsification using microporous systems, emulsification using a membrane contractor). 2 Emulgiranje v mikroporoznih membranskih sistemih Emulgiranje v mikroporoznih membranskih sistemih je relativno nova metoda emulgiranja, ki omogoœa izdelavo monodisperznih emulzij æe ob relativno nizkem vnosu energije. Bistvo procesa je potiskanje notranje faze skozi pore membrane v zunanjo fazo emulzije. Do nastanka emulzije pride, ko se novo nastale kapljice notranje faze loœijo od povrøine membrane pod vplivom tangencialnega gibanja zunanje faze (slika 1). Zaradi preproste izvedbe in primernosti za izdelavo emulzij z ozko porazdelitvijo velikosti kapljic je metoda zelo atraktivna. Pomembna prednost metode je dejstvo, da velikosti kapljic prvenstveno nadzorujemo z izbiro vrste membrane in ne s turbulentnim Alenka Zvonar, mag. farm., Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, Aøkerœeva 7, 1000 Ljubljana dr. Pegi Ahlin Grabnar, mag. farm., Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, Aøkerœeva 7 1000 Ljubljana prof. dr. Julijana Kristl mag. farm. Univerza v L ubl ani Fakulteta za farmaci o Aøkerœeva 7 1000 L ubljana farm vestn 2006; 57 183 Pregledni znanstveni œlanki - Review scientific articles Preglednica 1: Mikroporozne membrane, ki jih uporabljajo za membransko (ali mikrokanalno) emulgiranje [9]. Table 1: Microporous membranes used for membrane (or microchannel) emulsification [9]. Ogrodje sistema mikroporoznih membran Oblika membrane Premer por [µm] Hidrofilnost/ hidrofobnost Shirasu porozno steklo (SPG) a-Al2O3 ali cirkonijev oksid Sol-gel porozno steklo Nerjaveœe jeklo z lasersko zvrtanimi porami Polipropilen Poliamid Politetrafluoroetilen (PTFE) Polikarbonat Celulozni acetat Silikon-nitridna mikrosita Silikonska membrana z mikrokanali Cevasta Cevasta Ploøœata Cevasta Votlo vlakno Votlo vlakno Ploøœata Ploøœata Ploøœata Ploøœata Ploøœata 0.1-1.8 0.2-3 0.6 100-150 0.4 10 nm 0.5-5 0.6-10 0.2-3 7 10-17 Hidrofilna Hidrofilna Hidrofilna Hidrofilna Hidrofilna Hidrofilna Hidrofilna/hidrofobna Hidrofilna Hidrofilna Hidrofilna Hidrofilna Slika 1: Mehanizem nastanka emulzije v mikroporoznih sistemih. Figure 1: Mechanism of emulsion formation using microporous systems meøanjem faz. Vrste in lastnosti membran, ki jih uporabljajo v procesu emulgiranja, so prikazane v preglednici 1 V okviru emulgiranja z uporabo membran loœimo dva pristopa za izdelavo emulzij. Pri prvem, imenovanem direktno membransko emulgiranje, potiskamo notranjo fazo pod nizkim tlakom skozi pore membrane v zunanjo fazo. Na izhodni strani por nastajajo kapljice, ki se po dosegu ustrezne velikosti loœijo od povrøine membrane (slika 1). Zaradi teænje po œim niæji medpovrøinski napetosti zavzamejo rastoœe kapljice œim manjøo povrøino in so sferiœnih oblik [2, 4]. V drugem primeru potiskamo skozi membrano predhodno izdelano grobo emulzijo, zato govorimo o membranskem emulgiranju pred-emulzijoziroma membranskem homogeniziranju. Glavni cilj slednjega je zmanjøanje in poenotenje velikosti kapljic notranje faze. Z izbiro membrane ustrezne moœljivosti lahko poleg zmanjøanja kapljic doseæemo tudi inverzijo faz, kar omogoœa izdelavo emulzij z zelo visoko vsebnostjo dispergirane faze [5] Membranskemu emulgiranju sorodna metoda je emulgiranje v sistemu membran z mikrokanali Osnovni mehanizem nastanka emulzije, tj. potiskanje notranje faze skozi membrano v zunanjo fazo, je pri obeh metodah enak, razlikujeta pa se po vrsti membrane. Kot je razvidno iz imena metode, se tu uporabljajo posebne membrane z mikrokanali. Konœni deli mikrokanalov so izrazito nesferiœnih oblik, zato so nastajajoœe kapljice sprva prisiljene zavzeti podolgovato diskasto obliko. Nato se z izkoriøœanjem medfazne napetosti kot gonilne sile spontano trans-formirajo v sferiœne kapljice, ki tvorijo monodisperzno emulzijo [6] 184 farm vestn 2006; 57 3 Teoretiœni model za napovedovanje velikosti kapljic Proces tvorbe kapljice v sploønem obsega dve stopnji; rast kapljice in loœitev kapljice od povrøine membrane. Poenostavljen model sil, ki delujejo na rastoœo kapljico, vkljuœuje kapilarno silo, silo vleka, silo vzgona in inercijsko silo (slika 2). Do loœitve kapljice od povrøine membrane pride, ko je vsota nanjo delujoœih sil enaka niœ. Omenjen model je poenostavitev kompleksnega modelnega sistema, zato ne vkljuœuje vpliva dejavnikov, kot so oblika kapljice, sprememba medfazne napetosti med rastjo kapljice, oblika pore oz. kapilare, ki tudi lahko vplivajo na proces tvorbe kapljice. Sila vleka, F1, je posledica toka zunanje faze vzporedno s povrøino membrane. Zaradi laæjega raœunanja predpostavimo, da je kapljica idealno okrogla in leæi na povrøini membrane. Delovanje toka tekoœine na kroglo lahko opiøemo z: /¦', = k, M<