Enumeration of hypermaps of a given genus - Giorgetti, Alain (Ars mathematica contemporanea, 2018)
Članek obravnava popis vkoreninjenih in nevkoreninjenih hiperzemljevidov danega rodu. Za vkoreninjene hiperzemljevide popisna metoda sestoji iz obravnavanja splošnejše družine večkorenskih hiperzemljevidov, v katerih razlikujemo med puščicami (loki), drugačnimi od korenske puščice. Podamo funkcijske enačbe za rodovne funkcije, ki štejejo večkorenske hiperzemljevide danega rodu s številom puščic, vozlišč, povezav, lic in stopenj vozlišč, ki vsebujejo razlikovalne puščice. Rešimo te enačbe in dobimo parametrične izražave rodovnih funkcij vkoreninjenih hiperzemljevidov nizkega rodu. Štejemo tudi nevkoreninjene hiperzemljevide danega rodu po številu puščic, vozlišč, hiperpovezav in lic.
Keywords: nevkoreninjen hiperzemljevid; ploskev; popis; rod; vkoreninjen hiperzemljevid