Gospodarske stvari. Oreh (juglans regia). Njego^a prireja in velika koristnost. II. Brž ko se je sad iz drevesa snel, mora se na prozra6nem mestu raztrositi pa ne na debelo, da ne zadubli. Vsak dan je treba orehe nekoiiko preobrniti, da se od vseh strani enakomerno suše. Najlepie se orehi obranijo, ako se 7 ribjih mrežah za snšenje pod strešjem razobeaijo. Oreh služi za pomizek, dok.er je še frišen in 86 jedra koža prav luši; pa tudi pozneje posašeni so orehi priljubljen prigrizek pri mizi. Zeleni 8ad se okoli kresa z lupino vred sknha in 7 caker z za6imbo vlaga. Na dalje ae airov 7 krhljičke reže in z cukrom vred 7 palinko ali žganje vlaga, od koder se toliko priljubljeti orebovi liker dobiva. Najbolj pa se orešji aad porablja, da se iz njega oreho7o olje preša. Po zimi, ko so se jedra že do dobra poaušila, se orebi atol6ejo, in jedra iz njih 7zamejo in iz njih olje preša. Na7adno se dobiva ali se šteje od 100 liber oreho7ih jeder ali kravic po 50 liber olja. Tako oreho^o olje je iz^rstno jedilno olje iu dobro beljeno služi tudi malarjem, da 8.76 bar7e namesijo. Oreho^o olje ostaDe še pri mrazu od 12 stopinj teko6e in 6isto, še le pri 14 stopnjah mraza se zgoš6i in še le, 6e mraz na 22 stopinj posko6i, otrpne in in trdo postane. Po onib krajib, posebno na južnem Nemakem, kjer je poljedelat^o 7 7i8okem razcvetu in kjer 80 zemljia6a 7isoke cene, se orebovo drevo ne zasaja pre7e6, zato, ker je 7isoko in košato in 7eliko senco dela, tako, da posajenim sadežem ve6 škode dela, kakor pa drevo samo na sebi dobička vrže. V drugib krajih pa, kjer je zemlja manj skopa, se z 7elikim pridom aadi. Za dragoceno pobiatvo je orehov lea dosti bolj obrajtan, ko pa Mahagonije7 \es. Zavoljo tega stoji tudi 7 ^isoki ceni pri mizarjih. Po8ebno prijetnega pogleda je plameno prižasti lea spodaj konec debla, in za6etek korenine in ravno tako zgoraj, ko se 7eje7je za6ne razraš6ati. Zato je treba, kedar se oreb podira, na to gledati, da se deblo s kore- nino Tred izkoplje in da se 7eje ne preblizo debla posekajo. Drevesa iz goratih krajev imajo lepai les od dre768 iz ravnin. Zmrznjena dre^eaa dajejo nekako moten, zelenkast, ne pre7e6 obrajtan les. Le8 86 na raznovrstne načine rabi. V nekterih krajib, kakor 7 Odenskem gozdn, se iz njega leto na leto tiso6 in tisoč puikinih batov nareja in 7 drage kraje poaebno na Belgijsko iz^aža. Tndi pri na8 delajo iz orehovega lesa pnškine in samokresne bate. Les je za vsako oliko ali politaro in lnžilo sposoben, vendar pa ae morajo drevesa prej podreti, ko sok 7 nje stopati za6ne. Potem se mora les brž 7 plohe zrezati in snSiti pustiti. Iz korenin se dajo lepe, vitke sprebodne pal6ice narediti. Nezreli sad in zelene lupine se rabijo ko zdravilo zoper 6rve, skrnino, mehke vrede, kronične kožne bolezni, sramno kugo in dr. Zelene lupine se na vodi kubajo in služijo 7 to, da se po vrtih so6ivje z njo škropi in tako škodljivo mr6esje pokončuje. Mizarjem služi taka barva za 6rno in trpežno lužilo za vse lesove sorte. Klobučar in bar7ar pa dela iz oreho^ih lupin ruja^o bar^o. Oreh je 7isoko in lepo dre70, 87oje globoke in mogo6ne korenine globoko 7 zemljo poriva in tako brani, da se zemlja tako lahko ob deževju jeseni in spomladi ne splazi. To drevo zasluži splob, da ga naai kmetovavci tam zasajajo, kjer je mogoče in kjer je treba plaze braniti. M. Pomoček skvarjeno žito popraviti. Mnogokrat se prigodi, da se razno žito zmoci. Masledek tega je ta, da se vgreje, rudečkaato postane, labko pleani in zadubel duh in okua dobi. Ako se je to zgodilo, treba je praba atol6enega lesnega oglja med žito poraeaati. Prab se med žitom puš6a 2—3 tedne in potem se vse preveje in ogljeni prah iz žita odpravi. Tako ravnanje zaduhli dnb in okus odpra^i. Včasih se tudi primeri, da se žito malo predno se 7 žkedenj zvozi ali med vožnjo nekoliko zmo6i. Ako se je tako zmo6eno žito potem izmlatilo, treba je izmla6eno žito sušiti. Godi se pa takole: Okoli žitnega knpa se 7 jednakih deljavah korpi negašenega apna postavijo. Apno 7 jerbasih se rahlo 8 papirjem pokrije. Apno vso vlago iz žita hitro na se potegne in žito anho postane. Ako je zrak suh seveda se to delo bolj bitro in popolno opravi.