Culture wars - Eagleton, Terry (Primerjalna književnost, 2000)
Vojne kultur. Kriza ideje kulture se danes kaže v konfliktu med univerzalizmom in partikularizmom, med normativno-estetskimi in antropološko-opisnimi pojmovanji. Avtor oriše zgodovinske razloge, ki so v postmoderni privedli do spopada med zahodnim univerzalizmom in kulturami ostalega sveta ter do zapletenih razmerij med kulturno industrijo, postmodernističnim relativizmom, politično funkcionalizacijo visoke Kulture in pluralizmom identitetnih politik. Zavzema se za revalorizacijo radikalnih razsežnosti univerzalistične ideje kulture v razsvetljenstvu.
Keywords: kulturologija; filozofija kulture; kulturni sistemi; univerzalizem