Kako nastajajo čustva - Feldman Barrett, Lisa (knjige, 2023)
Teorija konstruiranih čustev s celostnim pristopom opisuje, da se nam čustva ne dogajajo, temveč jih zavestno ustvarjamo sami; niso naš odziv na svet, temveč naša razlaga sveta. Doživljamo tisto, za kar verjamemo, da se dogaja. Kategorije in koncepti, okrog katerih se oblikujejo čustva, so družbeno in kulturno pridobljeni, toda telesna stvarnost se razlikuje od družbene: depresija, tesnoba, stres in kronična bolečina so biološki pojavi, ne duševni. Možgani nimajo ločenih središč za čustva, temveč ta nastajajo vsepovsod. Tudi naši spomini niso objektivne fotografije ali življenjski film, temveč simulacije istih jedrnih omrežij, ki konstruirajo doživetja in zaznave čustev – vendar celo pravni postopki temeljijo na pričevanju očividcev, ki je lahko pristransko, subjektivno in večkrat celo zgrešeno. / Priznana avtorica, ugledna klinična psihologinja in univerzitetna profesorica dr. Lisa Feldman Barrett v svoji prelomni knjigi prinaša osupljiva in z nevroznanstvenimi poskusi podprta spoznanja, ki na glavo postavljajo vse, kar smo doslej domnevali, vedeli ali se naučili o človeških čustvih.
Keywords: Čustva; Fiziologija; Možgani; Nevropsihologija; nevroznanost