Rezultati in vitro zorenja mejotsko nezrelih človeških jajčnih celic v enostavnem gojišču - Kovačič, Borut (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. V raziskavi ugotavljamo, kolikšen je med jajčnimi celicami, ki jih dobimo pri aspiraciji preovulatornih jajčnih foliklov v hormonsko spodbujanih ciklih, delež nezrelih jajčnih celic z jedrom v metafazi (M I oociti) ali celo profazi (GV oociti) prve redukcijske delitve in kakšna je sposobnost zorenja jajčnih celic in vitro v preprostem gojišču brez dodatnih hormonov. Metode. Pri 818 ženskah, spodbujanih z agonisti sproščevalcev gonadotropinov, smo po aspiraciji preovulacijskih jajčnih foliklov dobili 4972 jajčnih celic. Le-tem smo odstranili celice kumulusa ooforusa in korone radiate in pod mikroskopom ocenili mejotsko zrelost. Celice v metafazi druge redukcijske delitve (M II oociti) in tiste, ki so dozorele po 5 urah, smo uporabili klinično v postopku intracitoplazmatskega injiciranja semenčice v jajčno celico (ICSI). Preostale nezrele celice smo pustili v enostavnem gojišču. Stanje njihove jedrne zrelosti smo ocenjevali po enem oziroma dveh dnevih zorenja. In vitro zorenje jajčnih celic smo klinično uporabili tudi v 14 ciklih z vsemi nezrelimi celicami. Rezultati. Med 4731 jajčnimi celicami z odstranjeno korono in kumulusom je bilo 4199 (88,8%) zrelih M II oocitov, 295 (6,2%) nezrelih M I oocitov in 237 (5%) nezrelih GV oocitov. V pogojih in vitro je dozorelo 68,7% (90/131) GV oocitov. Med M I oociti je 63,6% (136/214) celic dozorelo že po 5 urah in 26,6% (57/214) do naslednjega dne. Pri vseh 14 ženskah s samo nezrelimi jajčnimi celicami na dan aspiracije smo po zorenju in vitro in ICSI postopku pridobili zarodke za prenos. Dosegli smo 4 nosečnosti in dve rojstvi. Zaključki. Nezrele jajčne celice, ki jih dobimo v hormonsko spodbujanih ciklih, lahko postanejo klinično uporabne, če jih pustimo zoreti in vitro v enostavnem gojišču brez dodanih rastnih faktorjev in hormonov.
Keywords: fertilization; Fertilization in vitro; humana reprodukcija; in vitro fertilization; Jajčna celica; Meiosis; mejoza; Oocyte; oploditev; Oploditev in vitro; Redukcijska delitev