Doma. 333 Doma. Cvet divjega kostanja deni v dobro tropinsko žg-anje, dobro za- maši steklenico ter jo pusti nekaj časa na solnci. Ta tekočina je izvrstno zdravilo proti trganju po udih. Rdeči grozdijčev liker. Naberi in odtisni rdeče grozdijče. Soku, katerega si dobila iz grozdijča, dolij baš toliko konjaka, kolikor je soka (ako nimaš konjaka, dolij dobrega žganja) ter osladi se zmletim sladkorjem. Na liter tekočine računi 175 do 250 gramov sladkorja. Naposled preredi vse skozi pilni papir (Fliesspapier). Kako se ohranijo češnje in drugo koščiščasto sadje do zime. Sadje, ki ne sme biti prezrelo, potrga se skrbno s pečlji vred ter s popolnoma suhim hruškinim listjem loči plast od plasti sadja, ki se dene v steklene ali lončene vaze, katere je treba dobro zapreti. Zakoplje se potem vse skupaj 70—8o' centimetrov globoko v zemljo. Pozlačeni okvirji, koje so muhe onečedile se očistijo s terpen- tinovim oljem. Da se pozlačenje ne pokvari in da se dobro ohrani, je še bolje, ako se okvir drgne z enim delom lanenega in dvema deloma terpentinovega olja. Priprosto sredstvo zoper gole vrtne polže. Naberi za prst de- belih, zelenih vrbinih palic. Prelomi jih na prilično '30 centimetra dolge palčiće. Prerezi paličicam skorjo na eni strani, sleci vsem pa- ličicam skorjo ter položi je na vrt. Polžem jako diši sladki vrbin sok, radi katerega se zberejo v cevi, katere smo napravili iz skorje. 334 Doma. Grahova solata. Skuhaj olupljen grah v slani vodi, precedi ga in ohladi. Prideni mu na kocke zrezanega kuhanega krompirja, tenko zrezane čebule, soli, kisa, olja in popra, dobro premešaj in deni krog te solate zrezana trda skuhana jajca. Kako se pozna dobro ali slabo meso. Bleda barva mesa znači, da je bila žival malokrvna. Uzrok malokrvja so lahko različne bo- lezni. Temno rdeča barva znači, da žival ni bila ubita, ampak daje crknila. Ako izgleda meso kakor mramornato vsled mesnih žilic, je dobro. Mast na zdravem mesu je bela in trda, na bolnem pa rmen- kasta, mehka in vodena. Zdravo meso ti komaj zmoči prst, ako se ga dotakneš, bolno, slabo meso je mehko in ima mnogo tekočine v sebi. Mošičevje (Preisselbeeren) se napravi raz ven kakor po navadi še tako le : Na 5 litrov jagod vzemi ^/^ litra dobrega sladkega vina, I kg. sladkorja, košček cimeta in šest klinčkovih glavic. Naj prej se kuha vino sé sladkorjem in dišavami celih deset minut, potem se v vino stresejo jagode, ki se morajo tudi dobro skuhati. Ko so dobro kuhane, vzemi jih od ognja, premešaj jih in ohladi ter napolni vaze ž njimi. Tako napravljeno mošičevje ne splesni nikoli ter je še po dveh letih baš tako dobro, kakor bi bilo tedaj pripravljeno. Francoska solata. Nastrgaj ali zriblji 2 trdo kuhana rumenjaka, zmešaj ju z oljem, kisom, soljo in poprom v lehko tekočo majoneso, razrezi beljak na drobno ter dostavi majonesi, vse skupaj pa zlij na endivijo, katero si pripravila za šest oseb. Tako pusti solato dve uri. Predno jo neseš na mizo, polij jo z dobro rmeno razcvrtim špehom. Lakirani podstavki ali tase se ne smejo prati z gorko vodo, ker lak razpoka in se odlušči. Vzemi mehko krpo, vlij nanjo nekoliko kapelj olja ter drgni z njo krožnik tako dolgo, da bo zopet suh. Ako je še malo masten potrosi ga z moko ter pobriši z drugo mehko suho krpo. Prah za zobe. Prav dober in neškodljiv prah za zobe se dobi na sledeči način: Stare kruhove skorje se speko ter zdrobe v prah. Primeša se potem vsakim 15 gramom tega prahu dve nožni končini drobne kuhinjske soli. Da vrtnice močneje in prijetneje vonjajo vsadi zraven rožnega grma navadno čebulo. Sadni madeži se odpravijo iz perila s tem, da se izperejo v razstopini klorovnatega apna, kateri se dolije nekoliko jesiha. Včasih zadostuje tudi, da se operejo z milnato vodo, v kojo se je priložilo nekaj borača ali salmijakovca.