Challenges in the EMC standardization of wireless power transfer systems - Jaekel, Bernd (JET on-line, 2019)
Polnjenje električne in elektronske opreme je večinoma izvedeno preko povezave naprave z izmenično ali enosmerno napajalno enoto. Trendi v tehnologiji, ki jih narekuje vprašanje priročnosti za uporabnika, se premikajo proti brezžičnemu prenosu energije (WPT). Brezžični proces, pri katerem se večina moči porabi le za prenos energije, uporablja frekvenco za prenos energije, zato potrebuje vire v frekvenčnem spektru. Odločitev na katerih frekvencah se bo uporabljala tehnologija WPT, se je izkazala za kompleksno, saj je frekvenčni spekter bolj kot ne dodeljen v uporabo radiju in drugim storitvam, kot so recimo ISM frekvenčni pasovi. Članek opisuje izzive v določitvi omenjenih frekvenc v smislu standardizacije in predstavlja s tem povezane posledice.
Keywords: brezžični prenos energije; electromagnetic emissions; EMC; inductive power transfer; radiated emissions; standardizacija; wireless power transfer