Ocena uspešnosti uporabe antagonistov gonadotropin sproščujočega hormona v cilkusih, stimuliranih s klomifen-citratom in gonadotropini v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo - Kovač, Vilma (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Uvedba antagonistov gonadotropin sproščujočega hormona (ant GnRH) je omogočila ponovno uporabo protokolov za spodbujanje ovulacije s klomifen-citratom (CC), saj je hipofiza na začetku takih ciklusov popolnoma dovzetna za impulze GnRH. Namen naše raziskave je bil oceniti uspešnost ciklusov zunajtelesne oploditve, ki so bili spodbujeni s CC, gonadotropini in antagonisti GnRH. Metode. Retrospektivno smo primerjali uspešnost 40 ciklusov, v katerih smo ovulacijo spodbujali s CC in gonadotropini ob uporabi ant GnRH (1. skupina) z uspešnostjo 266 ciklusov, spodbujanih le z gonadotropini in ant GnRH (2. skupina). Primerjali smo povprečno število porabljenih ampul, povprečno število dni dajanja ampul gonadotropinov, število dobljenih oocitov, delež fertilizacije, delež ciklusov s prenosom zarodka, delež zanositev na prenos zarodka in na ciklus. Razlike v vrednosti spremenljivk smo obdelali s hi-kvadrat testom in t-testom. Rezultati. Povprečno število porabljenih ampul in povprečno število dni dajanja gonadotropinov je bilo statistično značilno nižje v prvi skupini. Razlike v povprečnem številu oocitov, deležu normalne fertilizacije, deležu zanositev na prenos zarodkov in na ciklus med skupinama niso bile statistično značilne.Zaključki. Na podlagi rezultatov sklepamo, da daje protokol s CC, gonadotropini in antagonisti GnRH primerljive rezultate s protokolom z gonadotropini in ant GnRH pri bistveno nižji porabi ampul in času dajanja gonadotropinov.
Keywords: Clomiphene; Gonadorelin; Gonadotropini; Gonadotropins; hormoni; Klomifen; Oploditev z biomedicinsko pomočjo; ovulacija; Reproductive techniques, assisted; zunajtelesna oploditev