Vloga kolonoskopske preiskave pri kronični vnetni črevesni bolezni (KVČB) - Dajčman, Davorin (Zdravniški vestnik, 2008)
Izhodišča. Gastrointestinalna endoskopija omogoča pregled površine sluznice prebavne cevi, kar omogoča, da z njo odkrivamo spremembe prebavil. Kljub našemu modernemu razumevanju kronične vnetne črevesne bolezni vloga gastrointestinalne endoskopije pri odkrivanju, zdravljenju in sledenju bolnikov še zmeraj ni natančno določena. Seveda ima ključno vlogo pri obravnavi bolnikov, saj so indikacije za preiskavo pri teh bolnikih zelo široke, še posebej priporočene pa pri bolnikih, pri katerih pomislimo na raka debelega črevesa. Zaradi neprijetnosti, stroškov in dejavnikov tveganja na drugi strani pa morajo endoskopske preiskave biti odrejene le tistim bolnikom, pri katerih lahko na podlagi njihovih izsledkov pomembno vplivamo na spremembo zdravljenja. V pričujočem članku avtor razpravlja o pomenu in koristi gastrointestinalne endoskopije pri različnih kliničnih stanjih kronične vnetne črevesne bolezni. Kolonoskopija ima zelo veliko napovedno vrednost pri obeh oblikah kronične vnetne črevesne bolezni, tako pri ulceroznem kolitisu kot pri Crohnovi bolezni. Še posebej pomembna je endoskopska ocena sluzničnih okvar po zaključku ciljnega zdravljenja Crohnove bolezni. Zaključki. Avtor poudari, da redne endoskopske preiskave za oceno aktivnosti bolezni niso potrebne pri bolnikih, ki nimajo težav oziroma je bolezen v remisiji. V članku je prikazanih tudi 10 uporabnih nasvetov, kako vključiti endoskopijo v obravnavo bolnika s kronično vnetno črevesno boleznijo, in kakšna je njena vloga pri bolnikih s krvavimi driskami, za endoskopsko razlikovanje med ulceroznim kolitisom in Crohnovo boleznijo, nekrvavečimi kroničnimi driskami ter kakšna je vloga endoskopije pri zgodnjem odkrivanju raka debelega črevesa ob prisotnosti kronične vnetne črevesne bolezni.
Keywords: Colitis, Ulcerative; Colonoscopy; Crohn Disease; Crohnova bolezen; diagnostika; Endoscopy, Gastrointestinal; Gastrointestinalna endoskopija; Inflammatory Bowel Diseases; Kolonoskopija; kronična vnetna črevesna bolezen; Ulcerozni kolitis; Vnetne črevesne bolezni