Foreign direct investment in Central and Eastern Europe after two decades of EU enlargement - Jaklič, Andreja (Acta Histriae, 2024)
V prispevku obravnavamo neposredne tuje naložbe (NTI) kot večplastno merilo uspešnosti ekonomske integracije in prikažemo zgodovinski pregled dinamike NTI v državah srednje in vzhodne Evrope (SVE) v dveh desetletjih polnopravnega članstva v EU. Čeprav so srednje in vzhodnoevropska gospodarstva ostala večinoma na obrobju EU, se soočala z zamudami pri dohitevanju razvoja in so imela relativno majhen vpliv na oblikovanje politik EU, jim je v dveh desetletjih uspelo (tudi če jih primerjamo z drugimi državami v svetu) pritegniti znatne količine vhodnih NTI (zlasti v prvem desetletju polnopravnega članstva), povečati izhodne NTI in razviti lastna domača večnacionalna podjetja (MNE) ter doseči visoko stopnjo vključenosti v globalne verige vrednosti (GVV). Nadgradnja in napredovanje znotraj GVV (na pozicije razvojnih dobaviteljev z višjo dodano vrednostjo) je sicer potekalo počasneje od pričakovanj. Spremembe v modelu rasti, ki je v zadnjih 20 letih temeljil na neposrednih tujih naložbah, zahtevajo revizijo industrijskih politik, povečano uporabo novih tehnologij, ohranjanje in povečevanja (nivoja) znanja in večja vlaganja v inovacije v gospodarstvih SVE. NTI in evropsko povezovanje bodo še naprej med najpomembnejšimi dejavniki gospodarskega razvoja v državah SVE tudi v obdobju povečanih geopilitičnih trenj, predelovalna industrija in vpetost teh držav v GVV je pomembna za EU kot celoto. Primerjava izkušenj iz Slovenije in Madžarske pa kaže, da kljub skupni poti obstajajo razlike v izkoriščenosti neposrednih tujih investicij in gospodarskem povezovanju.
Keywords: Central and Eastern European countries; economic integration; foreign direct investment; global value chains; Mednarodno gospodarsko povezovanje; Tuje naložbe