Metabolno zdrava debelost - Jakše, Barbara (Šport (Ljubljana), 2017)
V znanstveni in strokovni literaturi ter v javnosti lahko zasledimo potencialni obstoj stanja prekomerne telesne teže ali klinične debelosti brez prisotnosti metabolnega sindroma ("metabolno zdrava debelost" oz. MZD). Potencialen obstoj MZD je v znanosti pogosto preučevana hipoteza, vendar je ta, kljub občasni nekonsistentnosti znanstvenih dokazov, vsaj na nivoju populacije vedno znova ovržen paradoks. Prekomerna telesna teža samostojno predstavlja dejavnik tveganja za kronične bolezni, v kolikor pa je prisoten še metabolni sindrom, se tveganje značilno poveča. Obstajajo raziskave, ki nakazujejo nasprotno, torej da je posameznik lahko prekomerno težak in brez metabolnih dejavnikov tveganja in še vedno zdrav, sploh če je redno telesno dejaven. To, na videz benigno stanje, je najverjetneje povezano z neenotnim kriterijem MZD in različnimi metodami merjenja debelosti, s čimer tematika v javnosti postane še bolj kontroverzna. Obstaja tudi vse večji delež povečane zamaščenosti pri normalni telesni teži ("sarkopenična debelost" oz. SD), ki prav tako predstavlja povečano tveganje za zdravje. Namen članka je skozi relativni pregled znanstvene literature razbremeniti protislovnost dobljenih zaključkov različnih znanstvenih raziskav na temo MZD in SD.
Keywords: chronic diseases; exessive body weight; healthy obesity; kronične bolezni; metabolic syndrome; metabolni sindrom; MHO; MZD; prekomerna teža; sarcopenic obesity; sarkopenična debelost; SD; sport; šport; zdrava debelost