KLJUB VISOKI FLUKTUACIJI Laguni gre na bolje Njihov šef kuhinje Franc Podgoršek je na kulinarični razstavi za svoje pogrinjke prejel dve zlati odličji Pred časom smo v našem glasitu. ob polletnem poročilu o gospodarjenju v bežigrajski občini, zapisali tudi imena ti-stih ozd, ki so poslovale na meji rentabilnosti. Med njimi je bil tudi Gostinsko prehrambe-ni center Laguna. Obiskali smo direktorja Boga Kajina in Sefa kuhinje Franca Podgor-Ska ter izvedeli marsikaj zani-mivega Najprej naj povemo, da je Franc PodgorŠek na 27. go-Stinsko-turističnem zboru SRS, ki je bil prvič v Ljubljani v organizaciji Lagune, na kuli-narični razstavi za svoje po-grinjke dobii dve najvišji zlati odličji. Razen tega pa bo dobit še posebno pismeno priznanje skupnostt gostinskih §ol Slo-venije za brezhibno organiza-cijo in idealne pogoje ob kuli-narični razstavi. Direktor Bogo Kajin je med drugim povedal, da se njihov kolektiv trudi za izbolj&anje ka- kovosti hrane in poslovanja. Pripomnil pa je, da jih pesti nelikvidnost zaradi velikih kre-ditnih obveznosti, ki znašajo nekaj nad deset odstotkov ce-lotnega prihodka kolektiva. Kljub temu so od vsega začet-ka poslovali s pozitivnim rezul-tatom, kar je za gostinstvo do-kaj redek pojav. Po obisku »trojke« bežigrajskega izvrš-nega sveta so se izredno po-trudili in napravili program za rešitev iz poslovanja na robu rentabilnosti. Kljub temu, ima-jo še vedno težave, za katere se zdi, da jih ne bo tako kmalu zmanjkalo. Med največjimi problemi je prav gotovo ka-drovsko vprašanje in zelo veli-ka fluktuacija zaposlenih, ki doseže tudi 25 odstotkov. Ka-dri so problem, ki ne tare samo Laguno, ampak celotno go-stinstvo. Temu se ne smemo čuditi, saj je delo v gostinstvu napomo, vtreh izmenah, slabo nagrajeno, razen tega pa de-lavcev zelo phmanjkujo- Skrat-ka, stanje ni prav nifi rožnato, pa kljub temu so imeli letos v Laguni osebni dohodek za 7,8 odstotka višji od povprečnega osebnega dohodka v gostin-stvu naše republike. So pa stvari, ki bi jih lahko imenovali objektivne težave, celo viSja si-la Tako je gradbeno podjetje Tehnika po združitvi s Sloveni-ja cestami nenadoma in brez pojasnil odpovedalo pogodbo za prehrano njihovih delavcev. Izguba. v višini 1,800.000 di-narjev, je za Laguno pomenila težak udarec. ker je ta doho- dek nafirtovala Vrh tega pa ve-Ija še omeniti, da predstavlja v strukturi bruto proizvoda živo delo v gostinstvu dvakrat večjo postavko kot drugje, zato je tu-di gostrnstvo bolj obreme-njeno. V GPC Laguna ne zanikajo takšnih in drugačnih težav, to-da izdelali so program za od-pravo motenj in se po najbolj-ših močeh trudijo poslovati ta-ko, da se bodo le izkopali iz skupine tistih, ki poslujejo na robu rentabilnosti. TADEJ BRATOK