Dreams, sleep quality, and collective trauma - Mento, Carmela (Poligrafi, 2023)
Cilj naše raziskave je bil preučiti vpliv izbruha covida-19 na sanje pri skupini italijanskih izpraševancev. Preko spleta smo s pomočjo presečne raziskave v učnem okolju Moodle za raziskavo pridobili 403 posameznike. Kakovost njihovih sanj smo analizirali s pomočjo intervjuja o sanjah (TKYDQ), orodja, ki ga je razvil Kel-ly Bulkeley, za ocenjevanje količinskih vidikov sanj pa smo uporabljali pittsburški merilnik kakovosti spanja (PSQI). Na podlagi rezultatov smo pri udeležencih v raziskavi prepoznali tri makrokategorije sanj: 1) sanje s fobično vsebino; 2) sanje s preganjalno tematiko; in 3) »stare, normalne« sanje. V vzorcu smo med drugim odkrili tudi težave z uspavanjem in blažje klinične motnje spanja. Dolgotrajna karantena in način življenja med pandemijo sta močno vplivala na sanjanje in zdi se, da se je CoVID-19 na simboličen način ter s predelavo podob in prizorov, po-vezanih s pandemijo, že vtkal v naše kolektivno nezavedno. Študija tako raziskuje vpliv katastrofičnih dogodkov na duševno zdravje, predvsem na kakovost spanja in vsebino sanj.
Keywords: collective trauma; COVID-19; dreams; kolektivna travma; pandemic; pandemija; sanje; sleep; spanec