Opredelitev in stališča otrok do internetne pornografije - Erjavec, Karmen (Šolsko polje, 2011)
Ker v obstoječi svetovni znanstveni literaturi ne obstaja študija o opredelitvi pornografije s strani otrok, smo skušali s to raziskavo zapolniti znanstveno vrzel. Namen študije je s poglobljenimi polstrukturiranimi intervjuji dvaindvajsetih 12-letnih otrok razkriti opredelitve pornografije in vplive na stališča otrok ter pri tem ugotoviti ključne razlike med spoloma. Raziskava je pokazala, da je fantovska opredelitev pornografi je bližje liberalni opredelitvi, ki poudarja spolno vzburjenje in eksplicitni prikaz spolnosti, opredelitev deklet pa navidezno feministični opredelitvi, ki poudarja objektivizacijo in podreditev žensk. Navidezno zato, ker z razliko od feminističnih avtoric intervjuvana dekleta sprejemajo svojo podreditev kot želeno obnašanje. Prag zaznavanja in konsumpcije pornografije je pri dekletih neprimerno nižji kot pri fantih, saj so kot pornografske navedla predvsem značilnosti porno chica. Fantje razumejo spremljanje internetne pornografi je in pogovor o njej kot nekaj normalnega, a imajo probleme z razlikovanjem med "resnično" spolnostjo in internetnimi pornografskimi sporočili. Dekleta so bolj kritična do opredelitve pornografije kot "resnične" spolnosti. Estetski kriterij je primarni za določitev sprejemljivosti pornografskih prizorov. Razlika po spoluje vidna v sprejemanju/odklanjanju pornografije, saj je za dekleta pornografija, ki jo gledajo fanti, grda, umazana in nenormalna, fantje pa opredeljujejo njihovo gledanje kot "otroško". Za razlago spolnih razlik pri pornografski konsumpciji so intervjuvanci uporabili biologistični model: moški imajo biološko potrebo, ki jih sili v rabo pornografije in promiskuiteto. Rezultati kažejo, da imajo intervjuvanci vzpostavljeno razlikovalno in hierarhično razumevanje moških in ženskih spolnih vlog.
Keywords: Mass media; Množični mediji; Children; Internet; Otroci; child; Pornography; Pornografija; Media literacy; Medijska pismenost