Influence of processing factors on the tensile strength of 3D-printed models - Galeta, Tomislav (Materiali in tehnologije, 2013)
Modeli, ki so proizvedeni s tridimenzionalnim tiskanjem, niso tako močni v primerjavi z drugimi tehnologijami hitrega prototipiranja, zato je bil glavni cilj raziskave ugotoviti, kakšen vpliv imajo izbrani procesni dejavniki na natezno trdnost, in kombinacijo, ki zagotavlja največjo trdnost. Vzorci za preizkuse so bili pripravljeni na tridimenzionalnem tiskalniku s spreminjanjem debeline plasti, smeri nalaganja in vrste veziva. Dodaten cilj je bil oceniti uporabo dostopnejših nadomestnih vezivnih sredstev, namesto originalnih. Rezultati preizkusa natezne trdnosti so pokazali, da je trdnost 3D tiskanih vzorcev najbolj odvisna od vezivnega sredstva, mogoče pa jo je povečati z izbiro najboljše kombinacije drugih dveh procesnih dejavnikov. Trdnost vzorcev, ki so bili infiltrirani z alternativnimi vezivnimi sredstvi, je bila enakovredna tisti, pridobljeni z originalnimi vezivnimi sredstvi, kar potrjuje uporabo alternativnih vezivnih sredstev.
Keywords: načrtovanje; prototipi; tridimenzionalno tiskanje; natezna trdnost