Razne reči. — Da rajše jedo svinje, katere pitamo, priporoča „Slov. Gospodar" to-le: Kdor hoče svinje rediti zato, da jih zakolje ter si priredi začimbe (zabele), zgodi se mu lehko, da mu svinje ne žro več, kadar bi najrajši videl, da bi še žrle. Kar koli jim prinese človek, vsega se malo lotijo, potem pa puste na miru. Lehko se toraj zgodi, da se jim maščoba manjša, ne pa veča. To je vsekakor nevolja; od nje bi človek kaj rad dobil zdravila. Tako zdravilo se tudi nahaja in ne stane, Bog zna, koliko truda ali denarja. Zdravilo je čisto preprosto. Vzemi kak kebelj ali enako leseno posodo, ki drži vodo. Vanjo nasiplji ovsa za dva do tri prste na debelo in potem potresi oves s soljo. Tacih plasti ovsa naredi toliko, kolikor ti je treba za dva dni. Na zadnje pa vlij vode, ne preveč, pa toliko, da je ves oves v vodi. Ker se oves raztegne, zato ne sme biti posoda prepolna. Po dve pesti tega ovsa dajaj potlej vsaki svinji na dan. In čudo. kako ti bode žrla. Vse, kar ji daš, požre ti z največo slastjo. To zdravilo je lahko, in torej upamo, da se ga bodo naše gospodinje rade po-prijele, ako ga bode potreba. 43