Slovenska evangeličansko-luteranska cerkev svetega Ivana v Betlehemu, Pensilvanija, ZDA - Kuzmič, Mihael (Dve domovini, 1996)
Avtor v svojem prispevku prikaže protestantski del prekmurskih izseljencev v Betlehemu v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, ki so versko združeni v Slovenski evangeličanski cerkvi sv. Ivana. Po priseljevanju v prvem desetletju našega stoletja so se že leta 1910 organizirali v samostojno župnijo. Ustvarili so si trdno materialno osnovo, v materinščini so imeli živahno versko in (delno še) narodnostno življenje, dobro organizirano kulturno in društveno dejavnost ter pestro literarno dejavnost pod vodstvom treh prekmursko govorečih pastorjev: Williama Lamberta, dr. Ernesta Stieglerja in dr. Franka Flisserja.
Keywords: evangeličanska cerkev; luteranstvo; Pensilvanija; Prekmurje; Slovenci; Slovenes; slovenski izseljenci; United States of America; ZDA