Ali se dvojčki, rojeni po postopku zunajtelesne oploditve razlikujejo od dvojčkov rojenih po spontani zanositvi? - Korošec, Sara (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Mnogoplodna nosečnost že sama po sebi predstavlja dejavnik tveganjaza potek in izid nosečnosti in poroda. Njena pogostnost je pri zunajtelesni oploditvi približno dvajsetkrat večja kot pri naravni zanositvi, zato predstavlja enega večjih problemov nosečnosti in poroda po postopku IVF-ET. V raziskavi želimo ugotoviti, ali se dvojčki, spočeti po postopku IVF-ET razlikujejo od dvojčkov po spontani zanositvi. Metode. V retrospektivnoraziskavo smo vključili 1511 mater z dvoplodno nosečnostjo in 3022 dvojčkov, ki so se rodili v obdobjih od aprila 1987 do maja 1995 in od januarja 1997 do decembra 1999. Raziskava je bila razdeljena na kohortno in kontrolirano primerjavo. V kohortni primerjavi smo primerjali preiskovano skupino 255 mater in 510 dvojčkov po postopku IVF-ET s celotno ljubljansko kohorto 1256 mater in 2512 dvojčkov po spontani zanositvi. Pri kontrolirani študiji pa smo primerjali preiskovano skupino 93 mater in 188 dvojčkov po postopku IVF-ET s 93 materami in 188 novorojenčki po spontani zanositvi, ob tem da smo matere izenačili po starosti, pariteti in letu poroda z materami preiskovane skupine. Primerjali smo potek in zaplete nosečnosti in poroda ter značilnosti novorojenčkov. Rezultati. V poteku nosečnosti nismo pri skupini mater IVFz dvoplodnim izidom nosečnosti ugotovili nič več zapletov (hipertenzivna obolenja v nosečnosti, gestacijski diabetes in grozeči prezgodnji porod), razen značilno več krvavitev v prvem trimesečju. Ugotovili smo značilno manj proteinurije kot v kontrolnih skupinah. V poteku in izidu poroda smo v skupini NF v primerjavi s kontrolnima skupinama ugotovili več prezgodnjih porodov (62,3-68,8% v primerjavi z 51,4-50,5%), 6 do 7 dni nižjo gestacijo in temu primerno težo ter trikrat več elektivnih in nujnih carskih rezov, kar je statistično značilno. Zaključki. Mnogoplodne nosečnosti so same po sebi zaplet postopka IVF. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov).
Keywords: Apgar Score; Apgar, točkovanje; Birth Weight; dvojčki; Fertilization In Vitro; human pregnancy; in vitro fertilization; Infant, Newborn; Nosečnost; Nosečnost večplodna; Novorojenček; Oploditev in vitro; Porodna teža; porodništvo; Pregnancy; Pregnancy, Multiple; večplodna nosečnost; zunajtelesna oploditev