Vpliv poselitve in gospodarstva na kakovost vode v porečju Reke - Rejec Brancelj, Irena (Geografski vestnik, 1997)
V prispevku je prikazan vpliv poselitve in gospodarstva na kakovost vode v porečju Reke. Pri pisanju sva uporabila obstoječe statistične zbirke in podatke iz lastnega terenskega dela, to je anketiranje kmetovalcev, glavnih industrijskih obratov in farm. Komunalna opremljenost krajev je slaba, z izjemo Ilirske Bistrice, ki pa nima čistilne naprave. Ugotovili smo, da je pri obremenjevanju voda pomemben vir živinoreja, saj kar v dveh tretjinah naselij tovrstno onesnaževanje presega tistega s strani prebivalstva. Poraba mineralnih gnojil in sredstev za varstvo rastlin ni visoka. Večina kmetovalcev se pri njihovi uporabi ravna po lastnih izkušnjah, vendar je takšen odnos premalo strokoven in okoljevarstveno vprašljiv. Vpliv industrije in prometa na kakovost vode se zmanjšuje.
Keywords: agriculture; Brkini; Brkini Hills; ecology; ekologija; industrija; kmetijstvo; Notranjska reka; onesnaženost voda; onesnaževanje voda; promet; Reka (reka); Slovenia; Slovenija