The communal defence of threatened environments and identities - Williams, Colin H. (Geografski vestnik, 1999)
Članek govori o najnovejših prizadevanjih okoljevarstvenikov za ohranitev ogroženih območij in narodnih skupnosti in išče vzporednice z nekdanjimi nacionalističnimi oziroma avtonomističnimi gibanji. Zaradi novih vizij razvoja sveta je nujno treba zaščititi prostor, v katerem narodne skupnosti prebivajo, saj njihova identiteta temelji na pokrajini, v kateri živijo in iz nje črpajo materialne in duhovne dobrine.
Keywords: narodnosti; narodna identiteta; etnične skupine; autonomy; avtonomija; ecology; ekologija; ekološko ravnotežje; environmental protection; varstvo okolja