Innovativeness of banks and insurance companies in developing markets - Nekrep, Mojca (Naše gospodarstvo, 2013)
V članku so obravnavane inovacijske aktivnosti v bankah in zavarovalnicah v Sloveniji, ki predstavljajo razvijajoči se finančni trg. Poudarjen je pomen učinkovitega izvajanja procesa razvoja novih finančnih storitev in treh ključnih dejavnikov (trženjska sinergija, organizacijska kultura in značilnosti trga), ki vplivajo na uspešnost bančnih in zavarovalniških storitev. Značilnosti trga so najpomembnejši dejavnik uspeha. Globalne finančne organizacije so zaradi liberalizacije finančnih trgov v Evropski uniji začele iskati nove priložnosti na manj razvitih finančnih trgih. Zaradi povečane konkurence se je v domačih in konservativnih finančnih institucijah pojavila potreba po inoviranju.
Keywords: bančništvo; banke; zavarovalnice; inovacije; inovativnost; finančni trg; Slovenia; Slovenija