Investigation of the effect of skin-pass rolling on the formability of low-carbon steel sheets - Monajatizadeh, Hussein (Materiali in tehnologije, 2013)
Preiskovan je bil učinek raztezka in redukcije prereza pri hladnem preoblikovanju na parameter preoblikovanja. Zato so bile ocenjene tri skupine industrijskih in laboratorijskih vzorcev. V prvi skupini so bili v različnih razmerah vroče valjani vzorci dresirno valjani z enako redukcijo, primerjane pa so bile tudi njihove končne mehanske lastnosti. V drugi skupini so bili preizkušeni laboratorijski vzorci z različnimi stopnjami hladne redukcije po predhodnem mehkem žarjenju, v tretji skupini pa mehko žarjeni vzorci izpostavljeni različnim stopnjam raztezka na industrijski liniji za dresiranje. Rezultati so pokazali, da ima redukcija pri dresiranju pomemben vpliv na koeficient hladnega utrjevanja, ki naj bi imel najmanjšo vrednost, da bi se preprečil pojav zmanjšanja plastičnosti. Ugotovljeno je bilo, da je pri pločevini iz jekla St14 z debelino 0,7 mm ta vrednost okrog 0,5 %.
Keywords: hladno preoblikovanje; hladno valjanje; feritna jekla; plastičnost