Reactive-sintering production of intermetallics - Novák, Pavel (Materiali in tehnologije, 2012)
Intermetalne faze imajo vrsto zanimivih lastnosti, kot so visoka temperaturna odpornost za oksidacijo, odpornost proti lezenju, posebne magnetne lastnosti, oblikovni spomin ter sposobnost reverzibilnega shranjevanja vodika. Vendar pa je praktična uporaba te vrste materialov močno omejena zaradi njihove problematične izdelave. Ulivanje se uporablja pri številnih teh zlitinah za njihovo proizvodnjo, čeprav obstajajo omejitve pri tej tehnologiji, kot so visoke temperature tališča in slaba livnost. Ena od obetajočih mogočih poti za njihovo proizvodnjo je prašna metalurgija, ki vključuje reakcijsko sintranje stisnjenih mešanic elementnih prahov. V tem delu je bila preizkušena izdelava več tehnično pomembnih intermetalnih zlitin. S to tehniko so bili uspešno izdelani visokotemperaturni materiali na osnovi aluminidov in silicidov ter zlitina NiTi s spominom.
Keywords: intermetallics; intermetalne zlitine; powder metallurgy; prašna metalurgija; reactive sintering; reaktivno sintranje