Interoperabilnost železniškega sistema in odprta vprašanja pri njenem uvajanju - Zgonc, Bogdan (Gradbeni vestnik, 2015)
Članek obravnava interoperabilnost železniškega sistema v EU, ocenjevanje skladnosti infrastrukturnega podsistema in probleme ter odprta vprašanja pri uvajanju interoperabilnosti na slovenskem železniškem omrežju. Tehnična in tehnološka raznolikost železniških sistemov v EU je namreč ena izmed glavnih ovir pri zagotavljanju enotnega evropskega prometnega sistema in pri zagotavljanju konkurenčnosti železnice. Dosledna uvedba interoperabilnosti je prvi pogoj za rešitev tega problema. Interoperabilnost se nanaša na gradnjo, nadgradnjo, obnovo, obratovanje in vzdrževanje železniškega sistema kakor tudi strokovne in zdravstvene kvalifikacije izvršilnega osebja. V članku so opisani bistvene zahteve, ki jih mora pri tem izpolnjevati infrastrukturni podsistem, način ocenjevanja in verifikacije skladnosti in problemi, s katerimi se spoprijemajo investitorji, izvajalci in projektantske organizacije pri implementaciji teh zahtev.
Keywords: interoperability; interoperabilnost; railway systems; železniški sistemi