Idejnopolitični profil Antona Korošca v tridesetih letih 20. stoletja - Batič, Matic (Studia Historica Slovenica, 2023)
Razprava obravnava politično usmeritev dr. Antona Korošca v 30. letih 20. stoletja, t.j. v zadnjem obdobju Koroščeve politične kariere. Avtorja ugotavljata, da se kot pomemben vir za to preučevanje te tematike kažejo tesni odnosi, ki jih je Korošec razvil s stražarji, skupino katoliških študentov na ljubljanski univerzi, ki so pod duhovnim vodstvom Lamberta Ehrlicha zagovarjali integralističnokorporativna stališča. V razpravi zato avtorja analizirata ideološki profil stražarjev preko analize njihovega glasila Straža v viharju, pri čemer poudarjata, da je potrebno politične koncepte ustrezno kontekstualizirati, da bi jih lahko razumeli, saj imajo lahko isti pojmi različne pomene. Na tej podlagi ugotavljata, da je stražarje smiselno obravnavati kot primer konservativne desnice oz. predstavnike katoliškega antimodernizma. Iz tega vidika se izrisujejo številne razlike do fašizma kot ideologije političnega modernizma.
Keywords: Academic Club Straža; Akademski klub Straža; fascism; fašizem; Korošec, Anton; political antimodernism; political thought; politična misel; politični antimodernizem; slovenski politiki