An overview of the exploitation of steam in the secondary systems of NPP Krško - Novosel, Urška (JET on-line, 2015)
Nuklearna energija se v svetu izkorišča za proizvodnjo električne energije, kot tudi za kogeneracijo % torej proizvodnjo električne energije in toplote. Velja za čisti vir energije, saj v procesu ne nastajajo toplogredni plini, predvsem CO2 . Po Kjotskem protokolu so države podpisnice zavezane k zmanjšanju izpustov CO2 , torej bi bilo smiselno obstoječe jedrske objekte izkoristiti v največji mogoči meri. To pomeni, da bi jih tam, kjer so namenjeni samo za proizvodnjo električne energije (kot NEK), uporabili tudi za druge aplikacije, kot je izkoriščanje toplote v namen daljinskega ogrevanja ali razsoljevanja morske vode na območjih, kjer so velike možnosti za pomanjkanje oskrbe s pitno vodo. Pri tem si lahko pomagamo z izkušnjami iz ostalih nuklearnih elektrarn, ki že imajo podobne sisteme za kogeneracijo. V našem primeru se bomo osredotočili na odjem pare iz sekundarnega kroga NEK za sistem daljinskega ogrevanja Krškega in Brežic. NEK ima Westinghouseov PWR z 2000 MWt in z močjo na pragu 696 MW. Tehnološki del je razdeljen na primarni, sekundarni in terciarni krog, prva dva sta sklenjena in nimata stika z okoljem, tretji pa je povezan z okoljem, saj uporablja vodo iz Save za hlajenje. V članku je poudarek na tehnični rešitvi pridobivanja toplote iz sekundarnega kroga NEK za sistem daljinskega ogrevanja. Po termodinamične izračunu lahko določimo, koliko bi se zmanjšala proizvedena električna energija, saj bi paro odjemali pred turbino. V članku so predstavljene nekatere tehnične, ekonomske in varnostne rešitve za čim bolj učinkovito odjemanje pare za daljinsko ogrevanje. Nadalje so prikazani termodinamični izračuni in tehnične rešitve za sistem daljinskega ogrevanja s pomočjo NEK za območje Krškega in Brežic.
Keywords: district heating; nuclear power plant; nuklearna energija; ogrevanje; steam exploitation; termodinamična analiza; thermodynamic analysis; vodna para