Dejavniki sprejetja celovitih programskih rešitev - Sternad, Simona (Uporabna informatika (Ljubljana), 2012)
Celovitim programskim rešitvam (v nadaljevanju rešitve ERP) je zaradi velikosti in kompleksnosti treba nameniti veliko pozornosti, ne samo v fazah izbire in uvedbe, pač pa tudi v fazi uporabe. Kljub temu, da je v literaturi večkrat omenjeno, da je uspešna uporaba rešitev ERP odvisna od uporabnikov, pa natančen pregled literature na tem področju ne ponuja jasnih odgovorov na vprašanje, kateri dejavniki in v kolikšni meri vplivajo na sprejetje in uporabo rešitev ERP pri uporabnikih. V ta namen smo prilagodili model dejavnikov sprejetja tehnologije tako, da lahko pojasnimo, kateri dejavniki čim celoviteje ocenjujejo stopnjo uporabe rešitve ERP. Ti dejavniki so: prilagajanje poslovnim procesom, vpliv okolja, kakovost podatkov, zmogljivost sistema, uporabniška navodila, osebna innovativnost glede uporabe računalnika in strah pred računalnikom. V prispevku bomo predstavili model, izpostavili zunanje dejavnike in na koncu nakazali teoretične smeri nadaljnjega raziskovanja skladno z novimi spoznanji, pridobljenimi v raziskavi.
Keywords: corporation; podjetje; poslovni proces; information technology; informacijska tehnologija; informatika; information science; modeli