Le printemps slovene – vent de liberté sur la Slovénie. Francoski pogled na politične in družbene razmere v Socialistični republiki Sloveniji, 1987–1988 - Mujdrica, Kaja (Acta Histriae, 2025)
Prispevek na podlagi analize gradiva francoskega Ministrstva za Evropo in zunanje zadeve v Nantesu in La Courneuvu, poročanja časnika Le Monde ter najbolj relevantne znanstvene literature obravnava francoski pogled na začetno fazo slovenske pomladi (1987–1988). Poseben poudarek namenja t. i. plakatni aferi, objavi Prispevkov za slovenski nacionalni program v 57. številki Nove revije, kritičnim zapisom v Mladini ter aferi JBTZ (Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasić in Franci Zavrl). V ta namen avtorica kritično osvetli, kako so bile takratne civilno-družbene pobude v Socialistični republiki Sloveniji spremljane in dojete v Franciji – zlasti kot izraz teženj po demokratizaciji in prizadevanj za večjo slovensko avtonomijo.
Keywords: authonomy; avtonomija; democratization; demokratizacija; francoska diplomacija; French diplomacy; Jugoslavija; nacionalizem; nationalism; Slovenian spring; slovenska pomlad; Socialist Republic of Slovenia; Socialistična republika Slovenija; Yugoslavia