Kirurgija sarkomov retroperitoneja - Eržen, Darja (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Retroperitonealni sarkomi so bolezen z agresivnim potekom, vzrok smrti je samo lokalna bolezen v 50%, samo razsejana pa le v 25%. Da bi ugotovili, kako kirurško zdravljenje vpliva na potek bolezni, smo opravili retrospektivno analizo. 155 bolnikov s primarnimi retroperitonealnimi sarkomi je bilo operiranih na Onkološkem inštitutu v Ljubljani v letih 1975 do 2000. Le 81 bolnikov je bilo operiranih pri nas prvič preostali so bili prej vsaj enkrat operirani drugje. Od teh je bilo 40 bolnikov operiranih zaradi ostanka bolezni (rezidualni), 31 bolnikov pa že zaradi ponovitve bolezni (recidivni sarkomi). Pri 23 bolnikih je bila bolezen razsejana že ob diagnozi. Naš pristop k bolezni je bil agresiven, operirali smo recidive in metastaze, če jebilo le mogoče. Operabilnost pri prvi operaciji pri nas je bila 92%. 44 bolnikov je bilo tako operiranih tri- ali večkrat; največje število operacij zaradi sarkoma pri enem bolniku je bilo 9 (2 bolnika). Pri 127 bolnikih je bilv bloku s tumorjem reseciran vsajšŠe en organ (do 0). Rezultati. Zapletov je bilo veliko, perioperativna smrtnost je bila 8,4%. Preživetje je bilo odvisno od onkološkega tipa kirurgije, zasevkov ob diagnozi in stopnji malignosti tumorja. Zaključki. Le kompletna odstranitev tumorja brez mikroskopskega ostanka in kontaminacije kljub zapletom omogoča bolnikom z retroperitonealnimi sarkomi dolgotrajno preživetje.
Keywords: Preživetje, analiza; Retroperitoneal Neoplasms; Retroperitonealne novotvorbe; Sarcoma; Sarkom; Surgery; Survival Analysis