List 67. Gospodarske skušnje. Se nekaj od tega: „kako meso poleti gnjilobe obvarovati". Na vprašanje v 64. listu 53Novic" za zvezdico: „ali ni zlo težavno meso tako v sklenico spraviti?" Vam odgovorim: Nobena ravnava ni tako lahka, kakor ta. Pri kumarnih sklenicah je po navadi vrat 3 pavce in še več širok. Urežite tedaj podolgast kos mesa, vtaknite ga v sklenico in vprite po tem pod vratom navskriž vprek dva klinčka, obernite sklenico okoli, in meso bo po tem v okoli obernjeni sklenici nad vratom na klinčkih ležalo, in postavite na dno krožnika ali sklede, kakor smo zadnjič popisali. Ako imate pa poveznik, nataknite kos mesa na šilast (špičast) drogec, postavite potem kos na drogcu v krožnik ali skledi, poveznite čez-nj poveznik in delajte naprej po popisu. Samo po sebi se ve, da morajo skienice kosom primerne biti. Tudi to moram še zaterditi, da je treba paziti, da meso se ne bo celo nič v kisu močilo, ker tako začerni in je prav neprijetnega okusa. — Pretekli četertek je bila pri nas ravno komisija zavoljo deržavnega zajema. Sedem nas se je gostovalo s tako hranjenim mesom. Prav nič ni dišalo, čeravno je bilo skorej teden staro. Bilo je še nekako bolj kerhko, kar je vsem streglo, in tudi juha ni celo nič po kisu sladila. L. Kalna in mlakukna voda se hitro in popolnoma da očistiti, ako se ji v drobno štupo zmletega sirovega galuna (rohen Alaun) prilije — na vedro vode (ali 40 bokalov) se rajta četert funta (ali 8 lotov) sirovega galuna. Galun iztrebi iz vode vse perstene primešance tako, da se na dno vsedejo. Če je pa v vodi kako rastlinje zgnjilo, j e pa ne more očistiti, ker do sognjitega rastlinja nima galun nobene moči. Tudi tobakov pepel se da porabiti. Tobakarji pepel, ki ostaja v pipah, navadno zametujejo. S pridom se da porabiti za sledeče namene: 1) ako se po malem ovnom daje, da ga ližejo, jim tekne za želodec, da potem radi jedo, je še bolji kakor kuhinska sol; #) tudi konjem, če se jim včasih med rezanco pomeša, tekne ravno tako; 3) ovcam prežene m e 11 j a j e n a j e t r i h; 4) mlade gosi obvarje bolezin, ako se 3krat na teden primeša njih klaji (koprivam, otrobom ali sladu (molcu); 5) v gnojnih gredicah (Mistbeet) prežene uši in bolhe. — (Damo kakor smo kupili v „Frauend. BI."; zna biti tobakov pepel res dober, ker ima dvojne soli (Doppelsalz) dokaj v sebi.) — 266 —