The impact of the light tube and the distance of the light trap from a stream on a caddisfly (Insecta: Trichoptera) catch - Urbanič, Gorazd (Natura Sloveniae, 2002)
Ob vodotoku Poltarica je avtor opazoval vpliv vira svetlobe in oddaljenosti svetlobne pasti od vodotoka na ulov mladoletnic. Štiri svetlobne pasti so bilepostavijene na različnih oddaljenostih od brega vodotoka. Najučinkovitejšaje bila past v oddaljenosti 10 metrov, sledili pa sta ji past na bregu in past v oddaljenosti 50 metrov. Drugačna razporeditev osebkov je bila opažena pri samcih najpogostejše vrste Potamophylax cingulatus, ki so pripadali dvema različnima podvrstama. Svetlobna past z modrim virom svetlobe je bila manj učinkovita kot tiste z ultravijoličnimi viri.
Keywords: Behavior, Animal; Ecosystem; Ekosistem; favna; Insects; Insekti; Light; mladoletnice; Svetloba; Trichoptera; Vedenje živali