Optical fibers for seismic sensing - Radež, Miha (Matrika, 2024)
Tehnologija porazdeljenega akustičnega zaznavanja (DAS) lahko spremeni obstoječe telekomunikacijske optične kable v mrežo senzorjev dolgo več deset kilometrov, ki je sposobna pridobiti veliko več bistvenih podatkov o seizmični aktivnosti kot tradicionalni seizmografi. V tem članku so predstavljeni delovanje in ključne značilnosti tehnologije, skupaj z rezultati dveh eksperimentov, izvedenih s tehniko DAS, ki kažejo na njen potencial za raziskovanje razpok na morskih tleh in opazovanje valovnih polj potresov.
Keywords: DAS tehnologija; distributed acoustic sensing; geofizika; geophysics; optical fibers; optična vlakna; seismology; seizmologija