Simulation methods in shipbuilding process design - Ljubenkov, Boris (Strojniški vestnik, 2008)
Namen tega prispevka je prikaz uporabe simulacijskih metod pri načrtovanju postopka gradnje ladij. Opisano je osnovno načelo postopka načrtovanja, glavni elementi spirale načrtovanja, tokovni diagrami in določeni medsebojni odnosi med posameznimi dejavnostmi. Tokovni diagram označuje točko, pri kateri rezultati simulacije vplivajo na načrtovani tok. Za pripravo modela postopka gradnje ladij smo uporabili simulacijski programski paket. Prikazali smo primer možnosti in metod prikaza programskega paketa. V sklepu smo predstavili prednosti uporabe simulacijskih metod v postopku izgradnje ladij.
Keywords: ladjedelništvo; proizvodnja; simulacije