Štev. 7. V Ljubljani, julija 1901. Letnik IV. Grlasilo „Slovenskega čebelarskega društva" za Kranjsko, Štajersko, Koroško in Primorsko s sedežem y Ljubljani. Urejuje Frančišek Rojina. Izhaja po enkrat na mesec in se pošilja udom brezplačno. Vsebina: Fr. Rojina: Praktična navodila za julij. — Fr. Rojina: Kako daleč lete čebele na pašo? — Tom. Kurbus: Glavni tečaj na avstrijski čebelarski šoli na Dunaju. — Urednik: 46. potovalni zbor avstro-ogerskib-nemških čebelarjev v Vratislavu. — Fr. Rojina: Pravilo z izjemo. — Tom. Kurbus: Gnjiloba. — Raznoterosti. — Listnica uredništva. — Naznanila. Praktična navodila za julij. (Fr. Rojina.) Ob času žetve je splošno slaba paša, kev v tem času odcvete kostanj in malolistnata lipa (lipič), in le na visokih planinskih skošeninah je še dovelj najboljše bere; zato znosijo v taka 98 večjo. V panj mu je pot uglajena, ako je zalega uže razhlajena, ali, ako Čebele ne morejo vse zalege zasedati. Prenese se gnjiloba z medom, s panji, s sati. Tudi čebelar in orodja so prenašalci bacila. Med iz okuženega panja mora se najmanj 2 uri kuhati, da se bacil v njem umori. Čebele se okužijo na cvetih in vodenih koritcih. Dostikrat čebela zaide ter se k sosedam zmoti; te jo sprejmejo, ker pride polna, a če je iz okuženega panja, prinese kal bolezni saboj. Da ne dobimo tega neljubega gosta v naše čebelnjake, pazimo, da so naša ljudstva močna in snažna. Posebno snažna morajo biti panjeva tla in orodja. Z medom gospodarimo, da nam ga za polaganje ne bo treba kupovati. Okuženi panji naj se izžgejo in s karbolinejem ali lizolom desinficirajo ter najmanj 2 leti ne rabijo. Če se je pa gniloba uže naselila, potem se morajo bolna ljudstva osamiti, namreč prenesti v kraj, kjer ne pridejo z zdravimi čebelami v dotiko. Polaga se jim 6 kapljic karbolove kisline na 1/1 litra medu. Tudi lisol, tymol in salicylova kislina se meša na tak način kot zdravilo k medu. V novejšem času se je z dobrimi uspehi rabila zmleta kava. Potrosi se z žlico po tleh in v napadene celice; ona namreč posrka vlažnost. Užene se gniloba tudi z zdravim ajdovim medom, ker ima ta mnogo mravljinčne kisline. V dobri, posebno v ajdovi paši izgine ta bolezen sama, če ni že v višjem stadiju. Če pa se vse to ne obnese, naj se čebele zmetejo na zdravo satovje ali naj se matica zamenja, in če tudi to ne pomaga, potem smo primorani seči po zadnjem radikalnem a žalostnem sredstvu, po — žveplu. _^__Tom. Kurbus. Raznoterosti. Lepilni vosek ali smola. Razen medu in voska dobivamo od čebel še lepilno smolo (propolis). Čebele je ne izdelujejo same, ampak jo nabirajo na popkih nekaterih dreves, kakor divji kostanj, vrba, topol in na svežem lubju jelovine ter jo prinašajo domov na nogah, kakor cvetni prah. Z njo lepijo v panju špranje, prilepljajo tudi satnike, dasi zadnje čebelarjem ni prav ljubo. Kadar topimo vosek v topli vodi, ostane lepilna smola na dnu, ker ni le težja kakor vosek, ki plava na vrhu, ampak tudi težja kakor voda. Umni čebelar ne zametuje lepilne smole, ampak jo spravlja, kadar jo strže od satnikov. Lepilno smolo zgreje v gorki vodi, naredi iz nje krogljice, ali pa jo zvalja v palčice. Ako deneš krogljico lepilne smole na razbeljeno železo, ali na živo oglje, se razširi po sobi duh, kakršnega ne da nobena druga, še tako dragocena dišava. Paziti pa moraš, da ni med smolo voska, ki je vonju na kvar. Kadar hočeš krotiti čebele, in jih kadiš z gobo, trhlom, ali katerimkoli dimom, in se čebele ne zmenijo dosti zanj, prideni krogljico lepilne smole, in čebele beže pred tem dimom bolj, kakor pred vsakim drugim. Že dolgo ne kadim čebel z drugim, kakor z vrvico iz mehko spletene konopnine, katero sem sknhal najprej v raztopini svinčenega sladkorja 1 : 20, posušeno zopet namočil v raztopini dvojno kromovo kislega kalija 1: 10, zopet posušeno pa omočil z vinskim cvetom, v katerem sem raztopil lepilne smole. Taka vrvica tli zelo počasi, daje prav malo dima, razširja prijeten duh in takoj ukroti čebele. Tleči, kakih 10 cm dolgi konec položim v nizko ploščevinasto koritce ter imam tako vedno dim pri rokah. Muhič. Apiol. Apiol je zelenkasta tekočina, ki gori s komaj vidnim plamenom, kakor vinski cvet, in se rabi v pomirjenje razdraženih čebel, proti roparicam, za združitev različnih rojev in pri pridevanju matice. Rabil sem razredčenega z vodo v vseh teh slučajih, in bil z uspehom vedno zadovoljen. Mikalo me je vedeti, iz česa je apiol. Po dolgih preizkušnjah sem prišel do sledečega zaključka: apiol je vinski cvet. v katerem se je namakalo peteršiljevo seme. Odcejen se spravlja v temne steklenice, ker mu svetloba škoduje. Da so žuželke sploh proti peteršiljevemu semenu občutljive, ve marsikateri živinorejec, ki ga skuha na vodi in preganja govedi nadležni mrčes. Iz peteršilje-vega semene se dobiva hlapno olje, kakor iz kumne in janeža, pa primeroma manj in je zato precej drago. Priredil sem si zmes iz 1 g peteršiljevega olja in 9 g vinskega cveta. Od te tekočine sem zmešal 1 kapljo z 10*7, ali 25 kapelj z y41 vode, s to zmesjo sem pršil čebele in dosegel iste uspehe, kakor s pravim apiolom. Prav tako dobre uspehe dosežem s tlijmolom, raztopljenim v vinskem cvetu. Thjmol je ledenemu zrnju podobna rastlinska snov, ki ima poseben duh in se raztopi v vinskem cvetu lahko, v vodi, zlasti v mrzli, pa le malo. Raztopil sem ga torej najprej v vinskem cvetu, raztopino še-le zmešal z vodo, kakor je povedano o peteršiljevem olju. Muhič. Savolat. Čebelarji na Nemškem gledajo tudi na to, da dobe zgodnje roje. Ne krmijo samo z medom, kakor mi. Ko začne drevje cveteti, pridevajo krmi tudi rumenkaste, hudo diš če, na janež spominjajoče tekočine, katero imenujejo savolat ali salvolat. O uspehih krmljenja s savolatom nimam lastne izkušnje. Glede sestave mislim, da je savolat zmes iz 1 dela janeževega olja, 5 delov amonijaka in 24 delov vinskega cveta. Uporaba vinskega cveta za špekulativno krmljenje čebel tudi pri nas ni več nova, kajti že v „Slovenskem Čebelarju" sem bral in tudi sicer čul o skoraj neverjetno zgodnjih rojih po uporabi konjaka, ki je slednjič tudi vinski cvet, četudi v drugi obliki. Znano je tudi, da čebele kaj čvrsto lete, če smo jim pokladali prejšnji večer starega, že nekoliko zavrelega medu, v katerem je tudi več ali manj vinskega cveta. Muhič. Razne vrste voska. —Avstrijski vosek je po kakovosti jako različen; vosek z Moravskega in Kamenega polja na Nižjeavstrijskem je najboljši, kot je sploh vsak vosek, kjer je ajdova paša; za tem je najboljši iz Češke, Moravske in Šlezije, bolj mehak pa je iz Galicije. Gališki vosek se zopet loči v zapadnogališki, ki ima močan duh po jelovi smoli, in v zapadnogališki ali bukovinski, ki je rudeče- in rujavorumen, lepega duha in precejšne trdote. „111. Monatsblatter fur JBienenzucht", iz katerih je to posneto, ne omenjajo našega voska, najbrže zato, ker ga premalo pridelamo, da bi ga mogli izvažati, in ga toraj drugod ne poznajo, je pa gotovo tudi prve vrste, ker sejemo v mnogih krajih veliko ajde. Najboljši izmed vseh znanih vrst voska je turški, ki je tudi najdražji in živorudeče barve. Turškemu vosku je po dobroti in Vrednosti grški skoraj enak, naj si bo z dežele ali z mnogih otokov; posebno se ceni vosek z gore Hymettos, iz Epira, Cephalonije in Aegine. Na Francoskem se prideljuje najboljši vosek v Bretauji in na jugu, slabejši pa v Burgundu in v Normandiji. Španski vosek je nekoliko slabejši kot francoski, ter se prodaja v hlebčkih po 1 do 1 Va kg. Italija pridela veliko in jako dobrega voska. Posebno se čisla vosek iz jutrovih dežel. Indijski vosek je sivorujav in ima malo duha; velike množine se ga pridela na otokih Timor in Flores, od koder se prodaja na Kitajsko, kjer se ga tudi veliko pridela, pa ves doma porabi. V Afriki da največ voska Egipt, Maroko in Berberija, a ne posebne vrednosti. Tudi vosek iz Senegala ni večje vrednosti, je temno-rujave barve in neprijetnega duha ter pride v trgovino v po 25 kg težkih ploščah ali v valjarjih. Guinejski vosek je trd in rumenemu ruskemu po kakovosti jednak. Amerikanski je temne barve in se težko beli, vosek iz Gua-deloupe pa je črn in se ne da beliti. Med, olje in vosek skupaj stajano je mazilo, katero priporoča zdravnik dr. Osiander za stare rane in pijavke (fistel). Mazilo za opekline se naredi iz medu in lanenega olja. Stahl pa priporoča zoper opekline surovo maslo in rumen vosek v jednakih delih skupaj stajano. Prvo kot drugo je čisto priprost pripomoček, ki bi utegnil komu v nesreči pomagati, ali pa se more za prvo pomoč komu drugemu svetovati. Med za bolnike. Medena voda je za bolnike, ki imajo vročino, zelo pokrepčevalna. Vsakemu bolniku pa, ki ima slab želodec, je priporočati sveže jajce zmešano z medom, kar je zelo redilno, lahko prebavljivo in pomaga proti zaprtju; to uživajo tudi bolni otroci radi. -*- Listnica uredništva. Gosp. M. Z. v Št. J.: Kako roje združevati, najdete v lanskem »Čebelarju«, na prvo in drugo vprašanje pa bodete dobili pojasnilo v praktičnih navodilih za prihodnji mesec in september. — Gosp. Fr. E. v M. na Z. (Koroško): O čemer ste pisali, je vse v redu. — Gosp. J. P. v P. : Če so matičnjaki pravilne velikosti in že pokriti, je vse v redu; kadar so nastavile matičnjake, mora biti v panju tudi pokrita trotovska zalega, in dozdeva se nam, da ste matici prav po nedolžnem umorili. — Zaostale dopise priobčimo prihodnjič. 1000 kg iztrčanega cvetličnega medu, odvzetega pred kostanjevem evetjem; ima na prodaj Florijan Pušnik, posestnik in čebelar v Pristavi, pošta Planina (Montpreis) na Štajarskem. — Cena po dogovoru. Čebelnjak z vsem potrebnim orodjem in 14 polnimi panji ima za 280 K naprodaj Fertinek, načelnik žel. postaje Sava pri Litiji. Udnina (1 gld.) in reklamacije naj se blagoizvolijo pošiljati gospodu Avg. Pucibarju, faktorju Blasnikove tiskarne v Ljubljani, dopisi in članki za list pa uredniku „Slov. čebelarja" Frančišku Rojini, nadučitelju v Šmartnem pri Kranju.