Kako testirati barvni vid pri otroku - Tekavčič Pompe, Manca (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Raziskave so pokazale, da se barvni vidni dražljaj prevaja in analizira po parvocelularni in koniocelularni poti od fotoreceptorjev (čepnic)do vidne skorje. V parvocelularni poti se obdelujejo informacije o rdeče-zelenem, v koniocelularni poti pa o rumeno-modrem delu barvnega spektra.Barvni vid lahko testiramo s pomočjo številnih subjektivnih, psihofizičnih testov, kot so Ishihara, Farnswoth-Munsell in anomaloskop, ter objektivnih testov, kot so barvna elektroretinografija (ERG), ki testira delovanje čepnic in barvni vidni evocirani potenciali (VEP), ki testirajo parvocelularno in koniocelularno pot. Namen. Vpeljava metode z iskanjem dražljaja, ki bi bil klinično uporaben pri testiranju barvnega vida otrok. Prikaz dražljaja in registriranega signala parvocelularne in koniocelularne poti pri otroku z normalnim barvnim vidom ter pri otroku s prirojeno slabšim zaznavanjem zelene barve (devteranomalija). Metoda in rezultati. Uveden je bilizoluminantni rdeče-zeleni/rumeno-modri 7 stopinj velik, okrogel dražljaj, sestavljen iz horizontalnih črt. Prostorska frekvenca je bila 2 c/st, frekvenca draženja 1 Hz. Dražljaj se je pojavljal in izginjal na zaslonu v razmerju 300:700 ms (onset-offset). Prikazana sta primera dveh otrok, deklice z normalnim barvnim vidom in fanta z devteranomalijo. Značilni val N1 je pri deklici dobro izražen na draženje z rdeče-zelenim in rumeno-modrim barvnim dražljajem, pri fantu pa na draženje z rdeče-zelenim dražljajem vala ne zaznamo, na draženje z rumeno-modrim dražljajem pa je val N1 izražen. Zaključki. Razvoj barvnega VEP je smiseln, saj bi kot objektivna metoda lahko igral pomembno vlogo v klinični praksi predvsem pri testiranju otrok.
Keywords: Barva, zaznava; Barva, zaznava, testi; barvni vid; Child; Color Perception; Color Perception Tests; Electroretinography; Elektroretinografija; Evocirani potenciali vidni; Evoked Potentials, Visual; otroci; Otrok; testi; vid