Ekstrakcija s subkritično vodo za pridobivanje rastlinskih ekstraktov - Schoss, Katja (Farmacevtski vestnik, 2021)
Zmanjšana poraba energije, učinkovita pretvorba reaktantov v produkte, manj stranskih odpadkov, možnost vpetosti v krožno gospodarstvo ter večja kakovost in varnost končnih izdelkov so ključne zahteve pri razvoju novih tehnologij in tehnologija s subkritičnimi tekočinami po optimizaciji ekstrakcijske metode v splošnem ustreza vsem naštetim kriterijem. Pogosto uporabljano topilo je voda, saj je okolju prijazna, lahko dostopna in ekonomsko opravičljiva. Subkritična voda ima v primerjavi z vodo pri normalnih pogojih posebne lastnosti, kot so manjša gostota, manjša dielektrična konstanta, večja ionizacijska konstanta in nižja površinska napetost. V članku predstavljamo proces ekstrakcije s subkritično vodo ter možnosti njene uporabe za pridobivanje rastlinskih izvlečkov.
Keywords: Ekstrakcija; Fiziološka kemija; rastlinski izvlečki; subkritična voda