Svobodni verz - Bjelčevič, Aleksander (Jezik in slovstvo, 1998)
Verz je besedilo, ki je dvojno členjeno: na besede, fraze, stavke itn. ter na posebne intonacijske enote - verze, ki so ekvivalentni glede na neko lastnost - v numeričnem verzu glede na število zlogov ali število naglašenih zlogov, v SV pa glede na tip skladenjske meje na koncu verzov. Ločimo tri tipe: SV sintagmatskega (meje verzov se pokrivajo z mejami sintagem), stavčnega (meje verzov se pokrivajo z mejami stavkov), antiskladenjskega (stavčne in verzne meje divergirajo).
Keywords: verzologija; verz; svobodni verz