Analiza problema jaza in identitete pri filozofu Davidu Humu - Šumiga, Dražen (Monitor ISH, 2008)
V članku obravnavam vprašanje jaza pri Davidu Humu. Skušam prikazati, da je sam pojem identitete zmoten, kar pomeni, da ni ničesar, kar ne bi bilo podvrženo "heraklitovskemu" toku nastajanja in minevanja. V skladu s Humovo filozofijo ne moremo zgraditi jasne in nedvoumne ideje o jazu na različnih vtisih (niti na občutkih), saj so spremenljivi. Predstavljam tudi "teorijo svežnja" ki razume človeka zgolj kot skupek raznovrstnih zaznav, ki se nenehno spreminjajo, iz njih pa ne moremo izpeljati adekvatne ideje o jazu. Postulirati nespoznaten princip (duh, dušo) je zato nesmiselno.
Keywords: Hume, David, 1711-1776; identiteta; subjekt; jaz; zavest; epistemologija; epistemology