Literary translations foster an educated immigrant community - Pogačar, Timothy (Dve domovini, 2023)
Avtor v članku preučuje leposlovje, še posebej prevedena feljtonska dela, v slovenskoameriškem časopisu Prosveta v prvem desetletju njegovega izhajanja (1916–1926) in ga v tem pogledu primerja s tremi drugimi češko-ameriškimi časopisi. S primerjavami na osnovi literarne zgodovine in publicističnih praks prepoznava pomen leposlovja v časopisih priseljenskih skupnosti tistega obdobja. Avtor obravnava tudi namene objavljanja prevodov v časopisu Prosveta z vidika vzpostavljanja etničnih skupnosti in izgradnje naroda v Ameriki. Časopis je bil smatran kot institucija za vzpostavljanje skupnosti, pri čemer so imeli pomembno vlogo prispevki bralcev.
Keywords: 1916-1926; ameriški Slovenci; ethnic community; ethnic newspapers; etnična skupnost; etnični časopisi; književni prevodi; literary translations; Prosveta (časopis); Prosveta (newspaper); Slovenian Americans; Slovenian emigrants; Slovenian literature; slovenska književnost; slovenski izseljenci