Dominik Penn, lexicographer at the intersection of Slovenian and Greek - Hriberšek, Matej (Keria (Ljubljana), 2020)
Slovensko slovaropisje ima glede na to, da je slovenščina razmeroma majhen jezik, precej bogato zgodovino in tradicijo, ki sega vse tja do 16. stoletja. Pisci, ki so pripravljali slovarje in zbirke slovenskega besedja, so do 19. stoletja ustvarili kar nekaj zanimivih in obsežnih del. A večina jih je ostala v rokopisu in niso bila nikoli natisnjena. V 19. stoletju se je raziskovanje slovenskega jezika, skrb zanj in zbiranje slovenskega jezikovnega gradiva razmahnilo tudi zunaj osrednje slovenske dežele Kranjske; zlasti na Štajerskem so tamkajšnji mladi intelektualci (na primer Leopold Volkmer (1741-1816), Janez Krstnik Leopold Šmigoc (1787-1829), Peter Dajnko (1787-1873), Anton Krempl (1790-1844)) ob literarnem ustvarjanju skrbeli tudi za zbiranje jezikovnega gradiva; mednje spada tudi minorit Dominik Penn, izjemno zanimiv slovaropisec, ki je na nenavaden način v svoje delo vpletel grščino.
Keywords: Ancient Greek; grščica; leksikografija; lexicography; Penn, Dominik; Slovenian dictionaries; slovenski slovarji; stara grščina