Izkušnje pri usklajevanju gozd-divjad na Notranjskem - Perko, Franc (Gozdarski vestnik, 2017)
V prispevku je opisan razvoj jelenjadi na snežniško-javorniškem masivu od njenega obilja do sredine 19. stoletja, njenega zatrtja po zemljiški odvezi in ponovne naselitve konec 19. in v začetku 20. stoletja ter njen ponovni vzpon in njena širitev. Hkrati vključuje negativen vpliv rastlinojede divjadi, predvsem jelenjadi, na naravno obnovo jelovo-bukovih gozdov in rezultate spremljanja objedanja gozdnega mladja ter potek usklajevanja odnosov med gozdarstvom in lovstvom območja.
Keywords: deer; jelenjad; forest saplings; gozdno mladje; objedanje; gnawing; fir-beech forests; jelovo-bukovi gozdovi; Postojnska frest management area; Postojnsko gozdnogospodarsko območje; Notranjska hunting and breeding ground; Notranjsko lovskogojitveno območje; Javornik; Snežnik