Microstructure characteristics of the model spring steel 51CrV4 - Torkar, Matjaž (Materiali in tehnologije, 2014)
V literaturi je mnogo podatkov o procesu strjevanja, vendar pa ni podatkov o primerjavi med nastankom strjevalne strukture in nastankom poroznosti med strjevanjem nepomirjenega vzmetnega jekla 51CrV4. Pri relativno hitrem strjevanju večina raztopljenih plinov ostane ujetih v jeklu in zaradi nastanka skorje ne morejo pobegniti iz njega. Rezultat tega je nastanek plinske poroznosti in lunkerja. Predstavljeni so rezultati preiskav ter pojava in razporeditve plinskih mehurčkov in lunkerja, kot tudi karakterizacija mikrostrukture v ingotih vzmetnega jekla, ulitih in ohlajenih na različne načine.
Keywords: spring steel; vzmetno jeklo; solidification; strjevanje; gas porosity; plinska poroznost; lunker; shrinkage cavity; segregations; izcejanje